Mielipiteet

Mielipide: Työmarkkinoilla maltti olisi paikallaan –Jos palkkojen kilpahuuto yleistyy, voidaan hyvästellä yhteiskuntarauha ja hyvinvointiyhteiskunta

Tuleva palkankorotustaso askarruttaa. Kuva: JOHANNAERJONSALO

Työmarkkinoille on muodostumassa uusi tapa esittää vaatimuksia, kuten korotuksia palkkoihin. Enää ei vaadita euroja, eikä senttejä, vaan niin ja niin monta prosenttia enemmän kuin toiset saa.

Hoitoalan järjestöt esittivät jo edellisellä työmarkkinakierroksella mainitun kaltaiset vaatimukset, jotka raukesivat koronaepidemian myötä. Viimeisellä työmarkkinakierroksella kyseisillä järjestöillä oli ja on vielä tuntuvammat vaatimukset, joissa vaaditaan vuosittain viiden vuoden aikana 3,6 prosenttia suuremmat palkankorotukset kuin toisilla. Muut kunta-alan palkansaajat omaksuivat pian samanlaisen käytännön ja he onnistuivat saamaan sopimuksen, joka takaa heille vuosittain prosentin suuremman palkankorotuksen, kuin yleinen taso on.

Tulevissa tuloratkaisuissa voi yleinen palkankorotustaso hyvinkin olla viidestä seitsemään prosenttia, jolloin verorahoilla maksetut kunta-alan palkat nousevat vuosittain kuudesta kahdeksaan prosenttia viiden vuoden aikana automaattisesti ilman mitään neuvotteluja. Hoitoalan järjestöille tämäkään ei riittänyt, vaan he vaativat tätäkin enemmän. Vaatimustensa vauhdittamiseksi he uhkaavat joukkoirtisanomisilla.

Jos tämäntapainen palkkojen katteeton kilpahuuto yleistyy, niin kuin on odotettavissa, voidaan vaan sanoa hyvästi yhteiskuntarauha ja hyvästi hyvinvointiyhteiskunta.

Pertti Myller

Uusimmat

Fingerpori

comic