Mielipiteet

Mielipide: Ukrainan sota ja taloustaantuma Unkarista nähtynä

Unkarin pääministeri Viktor Orban. Kuva: Gabriel Bouys/AFP/Lehtikuva

Petri Ojanen ruoskii itseään kysyen, mikä on, kun musikaali ei mene kaaliin (FL 8.8.2022). Petrin tapa tehdä itsestään musiikkinäytelmän korkeakulttuurisen oopperan ongelmakäyttäjä, on fiksumpi tapa tehdä tekstistä luettavampi, kuin moittien muita samasta draaman ja tragedian näyttelystä rinnan musiikin rytmiä ja melodiaakin samalla mukamas ymmärtäen. Tiettävästi Sibeliuskaan ei mielellään säveltänyt runoja kuten reinohelismaat. Irwin Goodman ja Eemil Retee sanoivat asiansa jotenkin suoremmin hekin. Itsekin pidän Chaplinin mykkäkuvia paremmin näyteltyinä lapsena ne nähden kuin myöhemmin äänityksen pilatessa ylinäyttelemisen. Ettei vaan koomikko joutunut maanpakoon hänkin. Ilmiön kuvaus meni överiksi ja joku pahoitti mielensä.

Saman ongelman kanssa jouduimme tekemisiin tieteitten ns. suuren tiedesodan aikoihin, jolloin luonnontieteet kävivät ihmistieteitten kimppuun ja päinvastoin. Big Science War oli tarpeellinen ja tänään ymmärrämme, kuinka monitieteinen on välttämätöntä, ja poikkitieteinen jo yhdistää sekä luonnontieteen että ihmistieteitten saavutuksia toisiinsa. Tuloksena on koko ajan syntyviä uusia löydöksiä, joita myös musiikkivetoiseen lavaproduktioon liitetään ja Hollywood tuottaa teknisesti nerokkaita ratkaisuja lisäten niiden tehoa tekoälyn avulla. Joudumme siis seuraamaan sellaista produktiota, jota aiemmin olemme ehkä jopa inhonneet. Sanoma on kohdistettu kuitenkin etenkin sitä ymmärtäville. Ei kirkossakaan saarnata pakanoille, poissaoleville ja kirkosta eronneille.

Samaa ilmiötä näkee ja kokee myös niissä medioissamme, jotka yhdistävät politiikan eri lohkoja toisiinsa ja tiedeyliopistojen toimintaan. Taloutta, psykologiaa, vanhaa kaupunkimiljöötä, ruokaa, juomaa ja konsertteja yhdistetään, kun MCC kasvattaa näin uutta unkarilaista Fidez-älymystöään. MCC Feszt vaikuttaa miltä tahansa kaupunkifestarilta. Mukana on nuoria, vanhoja ja perheitä. Tilaisuutta hoitavan järjestön budjetti tukee Viktor Orbania ja säätiöllä on varoja enemmän kuin koko maan korkeakoulujärjestelmän budjetti yhteensä (HS 7.8.2022).

Poliittisia puheita pitävät mm. Unkarin ulkoministeri ja Hampurin entinen pormestari, sosiaalidemokraatti Klaus Von Dohnanyin. Vuosi sitten festarien pääpuhujiin kuului Fox-ka navan konservatiivikommentaattori Tucker Carlson. Nyt Unkarin valtapuolueen ulkoministeri on tapahtuman pääpuhuja. Hänellä on päällään shortsit ja italialainen luksusbrändin t-paita. Tulee mieleen joku suomalainen poliitikko tänään tai Stubbin liiankin rento pukeutumistyyli.

Unkarin ulkoministeri kritisoi vahvasti EU:n pakotepolitiikkaa. ”Yhteys on oltava, vaikka liberaalit ja liberaali media kyseenalaistavat tämän. Jos katkaisemme yhteyden, emme voin saavuttaa diplomaattista ratkaisua sodassa. Jos me todella päästämme irti venäläisestä energiasta, unkarilaisten elämä tulee hankaloitumaan, eivätkä unkarilaiset hyödy siitä”, kertoo ministeri (HS 7.8. 2022).

Se että samaan aiheeseen , kulttuuriseksi tarkoitettuun tapahtumaan, on liitetty suuri määrä monia aihepiirejä, ei välttämättä tarkoita, etteikö sen järjestäjällä olisi kulttuurisia, sosiaalisia, taloudellisia sekä poliittisia tarkoitusperiä. Toimittajan haastattelemat nuoret ovat kuitenkin hankkineet mielipiteen siitä, kuka on inflaation ja energiakriisin takana. Mitä Orban hakee mahtipontisilla suunnitelmillaan. Epäilemättä Venäjälle asetutut pakotteet ovat olleet suuri virhe ja sen taustalla peikkona EU ja Yhdysvallat, kertovat haastateltavat (HS).

Ilmiössä on jotain kovin tuttua niiltä vuosiltamme, jolloin vastaavia tilaisuuksia järjestettiin Suomessa ja Suomi oli tunnetusti suomettunut ja taustalla oli Urho Kekkosen järjestämät lasten kutsut nuorille tuleville poliitikoillemme.

Matti Luostarinen

fil tri, val tri

Uusimmat

Fingerpori

comic