Mielipiteet

Mielipide: Valinnanvapaus pitää sallia – Humanismi on vaihtoehtoinen merkityksen ja tarkoituksen lähde

Vapaa-ajattelijain liitto on allekirjoittanut modernin humanismin julistuksen. Kuva: Petri Ojanen

Kansainvälisen humanistiliiton (Humanists International) yleiskokous Glasgowissa antoi 27.8.2022 Modernin humanismin julistuksen, joka korvaa Amsterdamin julistuksen 2002. Allekirjoittajana oli myös Vapaa-ajattelijain liitto.

Julistuksen sisältö otsikkotasolla on seuraava:

1. Humanistit pyrkivät eettisyyteen. 2. Humanistit pyrkivät järkiperäisyyteen. 3. Humanistit pyrkivät elämään täyttä elämää. 4. Humanismi tarjoaa merkityksen ja tarkoituksen lähteen, jolle on laaja tarve vaihtoehtona dogmaattiselle uskonnolle, autoritaariselle nationalismille, nurkkakuntaisuudelle ja itsekkäälle nihilismille.

Humanistiset käsitykset ja arvot ovat yhtä vanhoja kuin ihmiskunta, ja ne kuuluvat useimpien yhteiskuntien historiaan ympäri maailman.

Juuri nyt kun dogmaattiset uskonnot ja autoritääriset hallinnot pyrkivät alistamaan ihmiset valtaansa ympäri maailmaa, on tärkeää edistää sekularismia ja valinnan vapautta.

Sakari Valtiala väitti (FL 30.8.), ettei uskonnon opetus uhkaa lasten ja nuorten ajattelun kehittymistä. Hän hämmästeli, miksi ”vapaa-ajattelun nimissä toimivat henkilöt” vastustavat uskonnon harjoittamista kouluissa sekä totesi olevan ihmisiä, jotka ”vapaasti ajatellen valitsevat uskonnollisen elämänkatsomuksen”.

Näin on ja valinnanvapaus pitää myös sallia, mutta se ei oikeuta painostamaan ja pakottamaan muita valitsemaan samoin. Indoktrinaatio eli uskonnollinen piilovaikutus, toimii juuri näin; pyrkii juurruttamaan oman oppinsa lapsiin ja nuoriin manipuloimalla heidän omaehtoisen ajattelun kehitystä juuri silloin, kun he ovat vaikutuksille alttiimpia.

Kovin kummallinen mielestäni olikin ateistiksi ilmoittautuneen Valtialan lopputoteamus:

”Suomessa ei lasten aivoja pestä uskonnoilla eikä millään muillakaan aatteilla. Eikä ketään voi vahingoittaa altistuminen uskonnolliselle materiaalille.”

Raimo Rintamäki

Uusimmat

Fingerpori

comic