Mielipiteet

Mielipide: Valitaanko kunnanjohtajaksi paras vai sopivin? Onko suostumusmenettely mörkö?

Kuvituskuva.

Tammelan kunnanjohtajan haussa ei aiota käyttää suostumusmenettelyä. Valinta aiotaan tehdä vain virkaa hakeneiden kesken.

Suostumusmenettelyn saamaa huonoa mainetta perusteltiin lehden jutussa (FL 9.8.) mm. Kanta-Hämeen maakuntajohtajan valinnasta nousseella äläkällä. Isoin haloo nousi kyllä siitä, kuka ”ohituskaistalta” näytti nousevan maakuntajohtajaksi, Forssan ja Riihimäen kaupunginjohtajana toiminut Sami Sulkko – keskustan kauhuksi. Tupailloissa kiehui…

Monissa hauissa on käytännössä kaksi kanavaa: julkinen haku ja puolijulkinen suostumusmenettely. Suostumusmenettelyssä idea on saada tehtävään parhaisiin kuuluva osaaja ja tämä osaaja saa menettelyllä tuntuman, että voi saada paikan. Itse asiassa tavallisissa julkisissa hauissakin hakija voi tunnustella etukäteen maaperää ja voi vaikka vetää hakupaperinsa pois, jos nostetta ei löydy.

Julkista hakua perustellaan avoimuudella, kun nimet tulevat julkisiksi hakuajan päätyttyä. Tosin tätä useampi kandidaatti yrittää kiertää ilmoittamalla, ettei halua nimeään julkisuuteen. Ei yleensä onnistu, jos tiedotusvälineet tekevät työnsä.

Suostumusmenettely ei ole mikään uusi, yritysmaailmasta tullut tapa, vaan sitä on Suomessa käytetty vuosikausia johtavien kunnallisten virkojen haussa ainakin isommissa kaupungeissa ja kuntayhtymissä.

Jos suostumusmenettelyn kautta voidaan saada mukaan nimekkäämpiä hakijoita kuin varsinaisen hakuprosessin kautta, mitä pahaa siinä on. Kunnanjohtajan virka ei välttämättä kärkihakijoita kiinnosta.

Suostumus

Uusimmat

Fingerpori

comic