Mielipiteet

Mielipide: Vanhempien väkinäiset valitukset piinaavat mieltä – Nuori osaa ottaa jo itsekin vastuuta omista asioistaan ja teoistaan

Arkistokuva Riku Hasari.

Vanhemmat ovat nykyään liian tiukkoja, varsinkin teini-ikäisille lapsilleen. He kohtelevat lapsiaan kuin pientä lasta. Ymmärrän kyllä, että vanhemmat haluavat suojella lapsiaan, koska nykymaailma on jopa karumpi silloin, kun he olivat nuoria, mutta on ymmärrettävä sekin seikka, että nuoruus on teinille iso asia ja nuori haluaa elää sen villinä ja vapaana.

Mielestäni vanhemmat saavat olla tiukkoja ja suojelevaisia nuorta kohtaan, mutta jossakin menee senkin raja. Ovatko vanhemmat, joilla on tarkat rajat ja vaatimukset, miettineet ikinä, miltä tämä nuoresta tuntuu. Jos ei, niin minäpä kerron, miltä se tuntuu. Vanhemman tiukkuus tuntuu siltä, että jää kaveripiirissä ulkopuoliseksi. Totta kai nuoresta on vastuu ja saa olla myös huoli, mutta on ymmärrettävä, että hän osaa ottaa jo itsekin vastuuta omista asioistaan ja teoistaan.

Omakohtainen kokemukseni asiasta on se, että ystävilläni ei ole juurikaan rajoja, kotiintuloaikoja eikä rahan käytöstä valiteta, mutta minulla asia on toisin. Minulla on paljon rajoja ja jos rikon niitä, niin minua rangaistaan nuorelle ”pahoilla” asioilla. Rangaistuksiani ovat mm. olleet puhelimen pois ottaminen. Tyhmäkin sen jo näkee, ettei nykyajan nuori pärjää ilman puhelinta. Toki puhelintauko tekisi hyvää tällaisille keskenkasvuisille aikuisille, mutta tällöin nuori alkaa kapinoimaan lisää vanhempiaan kohtaan.

Toiveeni olisi se, että tiukat ja ylisuojelevaiset vanhemmat voisivat joustaa säännöistään. Ei olisi helppoa saada muutosta aikaan heti, mutta jos edes pyrittäisiin siihen, että nuori saisi elää villin ja vapaan nuoruuden, kuten heidänkin vanhempansa 80–90-luvulla.

Uusimmat

Fingerpori

comic