Mielipiteet

Mielipide: Vapaamatkustajille ei ole varaa ilmastotoimissa – Nykytila on jo tuhoon tuomittu, joten muutos on väistämätön

Ilmastokeskustelussa ehdotetaan keinoja laajasti kaikille yhteiskunnan aloille.
Ilmastokeskustelussa ehdotetaan keinoja laajasti kaikille yhteiskunnan aloille.

Talonpojanpoika esitti 29.1. julkaistussa mielipidekirjoituksessaan Vapaa-aika vs. ruoantuotanto vahvaa vastakkainasettelua maatalouden ja muiden sektoreiden päästöjen välillä. Sama ilmiö tulee usein vastaan. Aina jonkin tietyn alan puolustajat huutelevat, että miksi meitä niin erityisesti kuritetaan päästövähennyksillä? Miksi muut ei tee ensin?

Aivan ensiksi; kaikkien on tehtävä. Ilmastokriisi ja luontokato uhkaavat tuhota mahdollisuudet hyvään ja tasapainoiseen elämään koko ihmiskunnalta ja jo vuosikymmeniä on hidasteltu aloittamatta riittäviä toimia. Nyt kaikkien on aivan pakko osallistua talkoisiin, tykkää siitä tai ei. Meillä ei ole oikeutta tuhota luonnollista maailmaa ja tulevien sukupolvien elinmahdollisuuksia lyhytnäköisen voitontavoittelun ja mukavuuden tähden.

Maatalouden päästöt ovat miltei 15 % Suomen päästöistä eivätkä ne ole vuosien saatossa laskeneet merkittävistä. Maatalouden tulee kantaa vastuunsa ja tehdä osansa, aivan niin kuin KAIKKIEN muidenkin sektorien. Nykyisessä kriisitilassa ei vapaamatkustajille ole tilaa. Ei maatalouden tai vapaa-ajan sektoreilla.

Lisäksi on muistettava vinoutuma, mikä yhdellä ihmisellä voi syntyä julkisesta keskustelusta. Jos on kiinnostunut maataloudesta, todennäköisesti seuraa sen alan julkista keskustelua tarkemmin kuin muiden alojen. Tästä voi syntyä harhakuva, ettei ilmastokriisin torjunnassa muusta puhutakaan kuin maataloudesta. Todellisuudessa ilmastokeskustelu on äärimmäisen laajaa ja keinoja ehdotetaan laajasti kaikille yhteiskunnan aloille.

Muutos on pelottavaa ja on helppo lähteä vastustuslinjalle, kun muutoksia on edessä. Nykytila on jo tuhoon tuomittu, joten muutos on väistämätön. Joko se tulee ennennäkemättömien ilmastokatastrofien, ekosysteemien romahdusten ja yhteiskuntien horjumisen muodossa ilmastokriisin ja luontokadon edetessä. Tai sitten me luomme yhdessä planetaarisia rajoja kunnioittavan ja luonnon kanssa harmoniassa elävän yhteiskunnan oikeudenmukaisella siirtymällä.

Itse ainakin tiedän, kumpi kuulostaa paremmalta ihmisenä, jonka sukupolvella on aika monta vuosikymmentä vielä edessä tällä pallolla.

Uusimmat

Fingerpori

comic