Mielipiteet

Mielipide: Vastustamme Talsoilan koulun lakkauttamista – Nyt ei ole kyse joidenkin poliitikkojen arvovallasta, vaan lapsista ja heidän tulevaisuudestaan

Kuva: Lassi Puhtimäki

Forssan kaupungin tulevien vuosien tiedossa olevat 1.luokan oppilaat, jotka on sijoitettu oppilaaksiottoalueiden mukaisesti kouluihin ovat seuraavassa tilastossa:

 

Näiden lukujen perusteella ei ole nähtävissä merkittävää muutosta oppilasmääriin tulevina vuosina (22 –26) ja siksi ei ole järkevää lakkauttaa Talsoilan koulua seuraavan viiden vuoden aikana. Ainoa keskusta-alueen koulu, joka selvästi kärsii oppilaskadosta on Keskuskoulu.

Haasteen oppilassiirroille ja koulujen lakkauttamisinnolle tuo se, että Akvarellin tilat on mitoitettu jo etukäteen liian pieniksi. Kuhalan ja Tölön koulujen, sekä Kurjenpesän ja Taikatuulen lasten ja nuorten sijoittaminen tulevaan Akvarelliin, asettaa tilojen osalta omat haasteensa. Osa Akvarellin oppilaiden oppitunneista joudutaan pitämään Kuhalan koulussa ja Taikatuulen tiloja käyttää esikouluryhmä. Tästä syystä emme ymmärrä, miksi tässä tilanteessa edes keskustellaan Talsoilan koulun lakkauttamisesta. Tilanne ei muutu tulevina vuosina (vrt.oppilastilastot).

On ollut erittäin ikävää, että jotkut tahot ovat asettaneet Talsoilan koulun vastakkain muiden koulujen kanssa. On edesvastuutonta pelotella sillä, että ellemme lopeta Talsoilaa, joutuvat muut koulut kärsimään. Pelottelijoiden tulee olla rehellisiä: Kun Akvarelli-päätös tehtiin, kerrottiin, että talous on kunnossa ja rahaa on. Näin ollen ei pidä em.päätöksen vuoksi laittaa Talsoilan koulun oppilaita kärsimään.

Kuva: -

Yleisen tuen oppilaiden solujen kalustetuista pohjakuvista selviää, kuinka tilat on kalustettu tulevien Tölön ja Kuhalan koulun oppilaiden määrän mukaan, eikä tiloihin tulevina vuosina mahdu montakaan uutta oppilasta. Vielä 90-luvulla oli viisautta, kun laki määritteli (Peruskoulu- ja lukiorakennusten suunnittelun, rakentamisen ja normaalihintojen perusteluista), minkä kokoisia luokkatiloja kouluissa piti olla oppilaille, jotta tilat takasivat oppilaiden hyvät opiskelumahdollisuudet. Silloin tilamitoituksessa käytettiin OT 3 -luokitusta, jonka mukaan 25 oppilaalle piti olla vähintään 55 m2 -60 m2 -tilat. Suurin osa suomalaisista kaupungeista käyttää edelleen em. mitoituksia koulutiloja suunnitellessaan. Mm. Tampereen kaupungin perusopetuksen suunnitteluohje 2021: Koulun oppilasmäärän mitoituksen lähtökohtana on kotiluokka (noin 55 – 60m2 opetustila / Ot3-luokka).”

Tulevassa Akvarellissa yleisopetuksen kotiluokka on 40 m2, johon pitäisi laittaa 25 oppilasta, jos Talsoila lakkautettaisiin. Ikävä tosiasia on, että luokkatilat ovat pienet. Toivomme, että elokuussa -22 viimeisimmätkin silmät aukeavat, kun oppilaat siirtyvät Akvarelliin. Nyt ei ole kyse joidenkin poliitikkojen arvovallasta, vaan on kyse lapsista ja heidän tulevaisuudestaan.

Uusimmat

Fingerpori

comic