Mielipiteet

Mielipide: Voi karjankasvattajaparkaa – Kansa vaatii lihaa ja karjan tuotteita, mutta niitä ei saisi tuottaa, koska se saastuttaa

Karjankasvattajaa lyödään kuin vierasta sikaa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Karjankasvattajaa lyödään kuin vierasta sikaa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Karjankasvattaja on ammattikunta, jota lyödään nykyään joka puolelta. Kaikenlaiset järjestöt hyökkäävät tuottajan kimppuun, vaikka kansa vaatii lihaa ja karjan tuotteita mutta niitä ei saisi tuottaa, koska se saastuttaa.

Kaikkien suurten järjestöjen, jotka määräävät miten maalla on elettävä ja karjaa hoidettava, kuten WWF, Ympäristöministeriö, Vihreä liitto, Luontoliitto, Animalia, Suomen luonnonsuojeluliitto, Greenpace ym., pääkonttorit sijaitsevat Helsingissä ja ne ovat pääosin cityvihreiden miehittämiä.

Niillä ei ole minkäänlaista käsitystä siitä, millaista työ on oikeasti maa- ja karjatiloilla ja millaisten ongelmien kanssa siellä painitaan.

Maatalouden ja eläintalouden omat järjestöt ovat nykyään niin pieniä ja heikkoja, että niiden ääni jää näiden vaikutusvaltaisten järjestöjen jalkoihin

Vaaditaan yhtaikaa paluuta johonkin vanhaan pienten perheviljelmien aikaan ja samaan aikaan pitäisi tuottaa kilpailukykyiseen hintaan vaikkapa suurten tuottajamaiden hintatasolla, joissa tiloilla voi olla jopa kymmeniätuhansia eläimiä ja runsaasti halpatyövoimaa. Kuinkahan inhimillistä ja yksilöllistä hoito siellä on?

Tilojen määrä vähenee niin hurjaa vauhtia, että tätä menoa 10 vuoden päästä on enää murto-osa tiloista jäljellä. Sikatiloja tuskin lainkaan.

Ostetaan sitten sianlihaa vaikka Kiinasta, jossa rakennettiin juuri miljoonan sian sikala. Tai Thaimaasta broileria, jossa salmonella kuuluu joka kanalan vakiovarustukseen, tai naudanlihaa Brasiliasta, jossa lisäkasvuun ja tauteihin käytetään ennakkoehkäisevästi antibiootteja.

Ovatko nämä sitten ekologisempia ja parempia vaihtoehtoja kotimaiselle tuotannolle?

Entä miten käy omavaraisuuden tai yleensä ruokahuollon, kun nyt Ukrainan sota jo saa valtavat ongelmat aikaan?

Uusimmat

Fingerpori

comic