Mielipiteet

Mielipide: Voi Ukrainaa, lisäys Erkki Virtaselle – Neuvostoliitto ei koskaan voinutkaan kehittyä läntiseksi oikeusvaltioksi

Ortodoksinen kirkko oli vaikeuksissa Neuvostoliiton aikana. Kuva: Terho Aalto
Ortodoksinen kirkko oli vaikeuksissa Neuvostoliiton aikana. Kuva: Terho Aalto

Erkki Virtanen kykenee tiivistämään (FL 7.3.2022) ”Voi Ukrainaa” -kolumnissaan itäisen naapurimme historian tavalla, joka hipoo neroutta yhdistäen poliittisen ja talousmaantieteen Osmo Soininvaaran pyöräretkeen ja nöyryytetyn suurvallan oman aikamme nosteeseen. Mukana on oikeaoppisesti kolme juttua ja neljäs otsikkona. Baltian maat tekivät siitä aikanaan omat johtopäätöksensä, Suomi jatkoi tutulla ja turvallisella (?) YYA-tiellään, lopettaa Virtanen.

Sama kertomus, mutta tuplasti pituutta lisäten ja saman päivän Hesarin pääkirjoituksena lukien, on puolestaan kulttuurimaantieteestä ja Moskovan patriarkan Kirillin puheita lainaten. Patriarkka kun on ryhtynyt Putinin Venäjällä puolustamaan kirkkonsa asemaa valtiollisen ideologian turvaajana. Tässä marssissa Moskovan patriarkka ja Putin lyövät odotetusti samaa rumpua.

Eräiden tulkintojen mukaan kirkkonsa jättänyt Neuvostoliitto kommunistisena valtiona, jota aiemmin taas johti yksinvaltias keisari, ei koskaan voinutkaan kehittyä läntiseksi oikeusvaltioksi. Toisin kuin lännessä Venäjällä ei todellakaan ollut keisarin ohella toista valtakeskittymää. Keisari Pietari Suuri kun lakkautti patriarkan tehtävän jo 1700-luvulla ja määräsi tilalle Pyhän synodin, joka lehden tulkintojenkin mukaan oli käytännössä vain maallinen ministeriö.

Tsaarin vallan kukistuttua vuonna 1917 bolsevikit vakiinnuttivat ateistisen neuvostotasavallan ja aloittivat kirkon vainon. Olen näistä kirjoittanut muistelmissani, oikeammin jo niiden esipuheessa, koska sukunimenikin syntyi aikanaan luostarilaitoksen veronmaksajista ”lampuoiteista”.

He, jotka historiaa tuntevat, tietävät myös, kuinka vainot syntyvät ja myös sen, kuinka Moskovan patriarkka mainitsee juutalaisten pelon ja Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi nyt sattuu olemaan juutalainen. Kun tämän lisää patriarkka Kirillin puheisiin ja Erkki Virtasen kirjoitukseen, sekä muistaa, kuinka Neuvostoliiton romahdettua kaikki instituutiot olivat neuvostoliittolaisia ja koskien myös kirkkoa. Tämä koskee myös Patriarkka Kirilliä, joka toimii virassaan vain vahvistaen omaa paikkaansa Putinin takuumiehenä ja ideologisena turvaajana. Hesaria lainaten paino neljännen käskyn tulkinnalla on Kremlin tulkinta ja viides käsky jää kokonaan huomaamatta.

Uusimmat

Fingerpori

comic