Mielipiteet

Mielipide: Yhteistyö järjestöjen kanssa tekee aluevaltuutetusta vahvemman terveyspäättäjän

Forssan Seudun sydänyhdistys on järjestänyt pitkään puistopatikointeja. Arkistokuva vuodelta 2017. Kuva: Lassi Puhtimäki
Forssan Seudun sydänyhdistys on järjestänyt pitkään puistopatikointeja. Arkistokuva vuodelta 2017. Kuva: Lassi Puhtimäki

Kanta-Hämeen 59 aluevaltuutettua ovat selvillä. He vastaavat aluevaltuustossa meidän jokaisen arkea koskevista asioista: sosiaali- ja terveyspalveluistamme sekä pelastustoimestamme.

Sote-järjestämislakiin on kirjattu, että hyvinvointialueen on tehtävä yhteistyötä hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyötä tekevien yleishyödyllisten yhteisöjen kanssa, ja edistettävä hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyötä tekevien järjestöjen toimintaedellytyksiä ja vaikutusmahdollisuuksia hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä.

On tärkeää, että valtuutettu itse näkee ja ymmärtää järjestöjen merkityksen ja mahdollisuudet hyvinvoinnin rakentajina hyvinvointialueella. Järjestöjen roolina on muun muassa parantaa asukkaiden mahdollisuutta osallistua palveluiden kehittämiseen ja toimia julkisten palveluiden rinnalla siten, että järjestöjen matalan kynnyksen tuki, apu, neuvonta ja ohjaus nivotaan tiiviisti osaksi alueen palvelukokonaisuuksia.

Alueellisena sydänjärjestönä odotamme innokkaana yhteistyötä aluevaltuutettujen kanssa, joiden uskomme pyrkivän vahvistamaan itselleen vahvan terveyspäättäjän roolin Kanta-Hämeessä. Tuemme heitä osaltamme laaja-alaisen yhteistyöverkoston rakentamisessa alueella toimivien sosiaali- ja terveysjärjestöjen kanssa. Aktiivisen paikallisen sydänyhdistystoiminnan avulla tuomme yhteistyöhön mukaan ymmärryksen ihmisten arjesta ja heidän äänensä. Tarjoamme pitkän kokemuksemme toiminnastamme terveydenhuollon osana esimerkiksi lapsiperheisiin, sairauksien hoitoon ja ikääntyneiden tukeen liittyvissä asioissa.

Järjestöissä olevaa osaamista, asiantuntemusta ja tukea ei ole viisasta jättää hyödyntämättä. Järjestöjen toiminta on ensiarvoisen tärkeää julkisten palveluiden rinnalla ja keskeinen osa sote-uudistuksen tavoitteiden saavuttamista. Ilman järjestöjä moni ihminen jäisi vaille tarvitsemaansa apua. Järjestöt ovat valmiita yhteistyöhön.

Uusimmat

Fingerpori

comic