Mielipiteet

Mielipide: Yksi reserviläinen – Meillä on maamme kokoon nähden hyvin vahvat, nykyaikaiset ja hyvin koulutetut puolustusvoimat ja iso reservi

Arkistokuva Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen harjoituksesta vuodelta 2017. Kuva: Pekka Rautiainen
Arkistokuva Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen harjoituksesta vuodelta 2017. Kuva: Pekka Rautiainen

SRA, Sovelletut Reserviläisammunnat on lajina Suomen suosituimpia reserviläisten piirissä harrastettuja toiminnallisia ampumalajeja, joka tähtää reserviläisen turvallisen ja tilanteenmukaisen aseenkäytön hallintaan ja kehittämiseen. Kisoja järjestetään ympäri Suomea. Rastit ovat lajin luonteen mukaan suunniteltu ja rakennettu sotilaallisen tehtävän ympärille. Miksi teemme tätä?

Halu puolustaa kriisitilanteessa isänmaata ja kaikkea sitä, mikä meille on tärkeää. Demokratiaa, laillista valtiovaltaa, perhettämme. Velvollisuus viime sodissa kaikkensa uhranneita Sankareita kohtaan. Halu kehittää ja ylläpitää niitä taitoja, joita varusmiespalveluksen aikana opimme.

Keitä me olemme? Tavallisia perheenisiä, ja -äitejä. Poikia ja tyttäriä. Yrittäjiä ja työntekijöitä. Opiskelijoita ja eläkeläisiä. Meitä kaikkia yhdistää sama halu toimia osana yhteisöä, joka vapaaehtoisesti suojelee suvereenia ja ainutlaatuista maatamme. Omalla kustannuksellaan, omalla vapaa-ajallaan.

Yksi reserviläinen saattaa käyttää tuhansia euroja vuodessa kalustoon, ammuksiin ja matkoihin, toinen taas voi käydä säännöllisen epäsäännöllisesti seuran vuorolla ja kalustolla ampumassa lähimmällä ampumaradalla.

Lähin yleinen ampumarata alueellamme, jossa yhdistykset voivat järjestää esim. toiminnallisia kilpailuja, on Lopella. Forssan seudulta siis tulee matkaa aika paljon. Ja kun Etelä-Suomen lähes kaikilla kunnilla on samankaltainen tilanne, niin Lopen Ampumakeskuksesta on turha yrittää saada vuokrattua ratavuoroa viikonlopulle kevät-, kesä-, ja syyskaudella. Olisiko seudullamme mahdollisuutta ja halua perustaa ampumarata reserviläisten käyttöön, jossa kyseisiä lajeja voisi harjoitella ja vaikka järjestää kilpailuja?

Puolustuksemme yksi tukipilari, kulmakivi, on vahva ja iso reservi. Se toimii samalla pelotteena ulospäin, ja tuo turvaa sisällä. Henkinen ja fyysinen toimintakyky paranee, kun ylläpitää sodanajan tehtäviensä taitoja ja osaamista. Ajatus siitä, että tietää ja tuntee tehtävänsä sisällön jos pahin tapahtuu, auttaa toimimaan järkevästi kriisitilanteessa.

Kouluttautukaa ja harjoitelkaa. Meillä on Forssan ja Tammelan alueella yhdistykset, joihin kuuluu satoja reserviläisiä, ja toiminta on aktiivista. Reserviläisyhdistyksiin pääsee liittymään Suomen Reserviupseeriliitto ry:n tai Reserviläisliitto ry:n sivustojen kautta. Liittyminen reserviupseeriyhdistykseen vaatii luonnollisesti hyväksytyn reserviupseerikoulutuksen, mutta moniin reserviläisyhdistyksiin pääsee jäseneksi, kun on asepalvelus käytynä, tai hyväksyttävästä syystä keskeytynyt asepalveluskin riittää. Erikseen hakemalla voi myös joihinkin yhdistyksiin päästä ilman asepalvelun suorittamista. Suosittelija helpottaa joukkoon pääsyä, taustat täytyy olla kunnossa. Jäsenmaksut ovat noin 25–60€/vuosi riippuen yhdistyksestä.

Maanpuolustuskoulutusyhdistys MPK, järjestää sekä reserviläisille, että ihan tavallisille kansalaisille kursseja laidasta laitaan. Mm. miten selviydytään 72h sähkökatkon aikana. Kurssitarjontaan pääsee tutustumaan osoitteessa www.mpk.fi/koulutuskalenteri

Meillä on maamme kokoon nähden hyvin vahvat, nykyaikaiset ja hyvin koulutetut puolustusvoimat. Ja se iso ja vahva reservi, joka koostuu… meistä.

Vallitsevasta tilanteesta huolimatta, hyvää kevättä.

Uusimmat

Fingerpori

comic