Mielipiteet

Mielipide: Ymmärtävätkö maakunnan poliitikot aluevaltuustossa vastuunsa?

Humppilan terveysasema kuuluu FSHKY:n kiinteistökantaan. Kuva: Tapio Tuomela

Aluevaltuuston hallituksen pj. Kaisa Lepola vastasi Pekka Niinikosken kysymyksiin (FL 28.06.). En puutu varsinaisiin kysymyksiin, kommentoin Lepolan vastauksia yleisemmällä tasolla.

”… 1.1.2023, siihen asti jokainen sote-organisaatio järjestää ja päättää palveluistaan itse”. Tämä ei ole ihan täsmällinen ilmaus, koska tuskin mikään ala-organisaatio kuten FSHKY, KHSHP, kaupungit ja kunnat ryhtyy isoihin investointeihin tai tekee merkittäviä ulkoistuksia.

Periaatteessa kai kaikki on mahdollista, mutta lienee kuitenkin vähintään hyvän käytöksen mukaista kysyä ensin tulevalta maksajalta eli hyvinvointialueelta.

Suuri moka koko aluehallinnon tulevaisuutta ajatellen olivat aluevaalien kampanjat. Juuri kukaan ehdokas ei voinut sanoa suoraan, että mitään takeita ei ole minkään paikallisen palvelun säilymisestä, selkeästi sitä ei sano vieläkään kukaan.

Kuntapäättäjien ajatusmaailma on kummallinen: jo 1960-luvulta on keskitetty ja lopetettu kouluja ja sanottu sen parantavan valinnanvapautta ja olevan muutenkin hyväksi, vaikka koulukyytikustannukset kasvavat.

Sitten, kun jokin terveyskeskus tai vastaava pitäisi lopetttaa, niin jopa se muuttuu tärkeäksi samoin kuin jokin päivystys. Äänestäjille näiden luvattiin (valheellisesti) säilyvän tai ei ainakaan realistisesti otettu ehdollista kantaa.

Ei jokaisen asunto voi olla korkeintaan 5 km:n päässä sote-palvelusta. Lepolakin näyttää tämän hyvin ymmärtävän ja kertovan, vaikka käyttääkin tietysti hienompaa poliitikon kieltä. Minä en ole ennen ollut missään valtuustoissa tai lautakunnissa, niin kirjoitan siksi aika suoraviivaisesti.

Lepola sanoo olevansa tyytyväinen, että aluevaltuustossa ei tarvitse tehdä päätöksiä yksin. Minä taas toivon, että saisitte sitten yhdessä ilman poliittisia intohimoja aikaan selkeän ja toteuttamiskelpoisen toimintasuunnitelman (hienommin sanottuna strategia), sellaisen jonka kansakin ymmärtäisi ja sellaisen, jonka toteutumista sitten tarkastuslautakuntakin voisi seurata.

Voimia aluevaltuustolle tähän työhön!

Uusimmat

Fingerpori

comic