Mielipiteet

Mielipide: Ypäjän hoivaosaston lakkauttaminen on kuin Hölmöläisten peiton jatkaminen

Onko Ypäjän hoivaosaston lakkauttaminen hyvä päätös, sen näyttä aika. Kuva: Lassi Puhtimäki

Kertomus alkaa yhdestä Sipilän hallituksen kärkihankkeesta, joka pähkinänkuoreen tiivistettynä tavoitteli ikäihmisten kotihoidon lisäämistä. Onnellinen vanhus hoidetaan turvallisesti kuntouttaen omassa kodissaan.

Pian alkoivat hallituksen muutosagentit pörräämisensä pitkin maita ja mantuja, salkuissaan käppyröitä ja lukuja, joissa osoitettiin laitoshoidon pientä tarvetta sekä kotihoidon kustannustehokkuutta.

Ja niinhän siinä sitten kävi, kuten aina käy, kun kakkua on vähän jaettavaksi ja murusistakin taistellaan. Alettiin jatkamaan sitä kuuluisaa suomalaista Hölmöläisten peittoa alapäästä yläpäähän. Toisen resurssi on toiselta pois ja kukaan ei enää kyseenalaistanut onko kokonaisuus tasapainossa.

Tässä vaiheessa astuu esiin myös tarinamme antisankarin, Ypäjän hoivaosaston, lakkauttaminen. Vuonna 2020 hyvinvointikuntayhtymä linjasi ikäihmisten palvelurakenteen uudistuksen, johon sisältyi mm. 120 laitospaikan lopettaminen vuoteen 2024 mennessä ja sitä myötä varmaankin satsauksia kotihoitoon.

Ja mihin on tultu? Ikääntyykö se vanhus nyt kotonaan turvallisesti hyvässä hoidossa?

Onhan se hoito tietenkin kustannustehokkaampaa kotosalla.Kellottamalla hoitajille tiukat aikataulut saadaan aikaiseksi todellisia pikakäyntejä ja henkilömitoituksetkaan eivät huohota niskaan.

Silti kaikki varmaan ymmärtävät sen, että huonokuntoisen vanhuksen hoitaminen kotona hyvin ja turvallisesti vaatii aikaa ja sitä myöten jumalattomasti niitä hoivaavia käsipareja.

Sairaan vanhuksen hoitoon pääsy vuodepaikalle on vaikeutunut, koska osastolla juuri sen tarvittavan petipaikan täyttää ikäihminen, joka ei enää ole sairaalahoidon tarpeessa, mutta on liian huonokuntoinen selvitäkseen kotonaan ja laitospaikkaa ei ole. Pesät ovat ns. täynnä.

Ja kaiken yllä leijuu hoitajien rekrytoinnin vaikeudet ja pitovoiman lopullinen pettäminen. Alueellamme työskenteleville hoitajille teen syvän kunnioittavan kumarruksen.He työskentelevät kovan paineen alla, vajaalukuisina jopa tuplavuoroja.

Suomalaisten päättäjien perisynti on tiukasti pysyä tehdyissä päätöksissä. Vaikka nähtäisiin, että metsään mennään rytisten ja pitäisi painaa jarrua, niin kummasti se jalka tahtoo lipsahtaakin sinne kaasupolkimelle.

Näin kävi ainakin Ypäjän hoivaosaston kohdalla. Vastuun kantavat aikanaan päätökset ja linjaukset tehneet tahot, niin kunnassa kuin hykyssä.

Ovatko ne olleet lopultakaan hyviä päätöksiä? Aika näyttää, mutta ainakin tällä hetkellä niistä näyttävät kärsivän ne syyttömimmät, eli ikäihmiset.

Ps. Toivottavasti kärsijöiksi eivät joudu vielä pienen kunnan veronmaksajat. Sitä en tietenkään toivo, mutta silti, riski elää ja voi hyvin.

Uusimmat

Fingerpori

comic