Mielipiteet

Mielipide: Ystävänkammarin tulevaisuus vaakalaudalla ellei rahoitusta saada kuntoon

Ystävänkammarin toiminnan loppuminen olisi takaisku ikäihmisille ja monille yhdistyksille. Kuva: Lassi Puhtimäki

Ystävänkammari on Forssan keskustassa ikäihmisiä, vapaaehtoistoimijoita ja yhdistystoimijoita yhteen kokoava kokoontumispaikka, joka on toiminut jo yli 25 vuotta.

Alun perin Forssan seurakunnan ja Forssan kaupungin yhteistyönä Ystävänkammarin taustalle perustetusta Palvelukammari ry:stä on vuosien varrella kehittynyt monipuolinen ja eri toimijatahoja yhteen kokoava verkosto.

Palvelukammari ry tuottaa seutukunnan ikäihmisille mm. aamukorva- ja kauppakassipalvelua, kouluttaa ja koordinoi vapaaehtoistyötä sekä tarjoaa tiloja ja muita fasiliteetteja isolle joukolle seutukunnan yhdistyksiä.

Kauppakassiasiakkaita oli vuonna 2021 keskimäärin 126 kuukaudessa, kauppakassikäyntejä kertyi vuoden aikana 5722 kpl, aamukorvasoittoja 3229 ja vapaaehtoisten toteuttamia kohtaamisia korona-aikanakin 2234 kpl.

Nämä ovat vain muutamia esimerkkejä Kammarin toiminnasta. Kohtaamisia Ystävänkammarin toiminnassa kertyy vuosittain yli 13 000 kpl, joita toivomme aina tulevan lisää.

Nyt Palvelukammari ry:n tulevaisuus on vaakalaudalla. Pitkään toiminnan mahdollisti Stea:n rahoitus, joka on vähentynyt vuodesta 2020 alkaen ja päättyi kokonaan vuoden 2021 loppuun. Vuoden 2022 rahoitus on jo vajaa, mutta nyt kasassa oleva rahoitus saadaan niukasti riittämään vuoden 2022 loppuun.

Huoli toiminnan jatkumisesta, palvelua käyttävistä ikäihmisistä ja seutukunnan yhdistyksistä, joiden toimintaedellytykset Palvelukammari ry on aikaisempina vuosina turvannut, on todellinen.

Nyt etsimme ratkaisua rahoituksen haasteisiin vetoamalla seutukunnan yhteiskunnallisiin päättäjiin ja muihin mahdollisiin tahoihin, jotka voisivat lähteä rahoittamaan toimintaa.

Palvelukammari ry:n vuosibudjetti on hieman alle 250 000 euroa. Vajausta budjetissa on Stea:n rahoituksen poisjäämisen jälkeen n. 70 000 euroa. Kuluvan vuoden osalta Forssan kaupunki on paikannut tilannetta myöntämällä vuodelle 2022 yhteensä 65 000 euroa.

Olemme tehostaneet toimintaamme, mutta näin nopealla aikataululla emme saa riittävää rahoitusta vuodelle 2023. Jos Forssan kaupunki tai jokin muu taho pystyisi tukemaan toimintaa myös tulevina vuosina niin toiminnan jatkuminen olisi mahdollista.

Mutkikkaaksi tilanteen tekee se, että Palvelukammarin hallitus tarvitsisi varmuuden rahoituksesta pikimmiten, koska työntekijöiden ja tilojen irtisanomisajat ovat pitkät. Jos toiminta joudutaan lopettamaan tulevaan vuodenvaihteeseen, irtisanomiset on tehtävä juhannuksen tienoilla.

Mikäli varmuutta vuoden 2023 rahoituksesta ei saada ajoissa, on ryhdyttävä tilanteen vaatimiin toimenpiteisiin. Toiminnan lakkauttaminen olisi valitettavaa, sillä nykyisessä yhteistyökuviossa hyötyjiä on monia.

Valitettavasti suurimmat kärsijät toiminnan loppumisesta olisivat seutukunnan ikäihmiset ja osa yhdistystoimijoista.

Otamme mielellämme vastaan ideoita toiminnan rahoittamiseksi ja kehittämiseksi, jotta Palvelukammari ry voisi palvella seutukunnan ikäihmisiä parhaalla mahdollisella tavalla myös tulevaisuudessa.

Uusimmat

Fingerpori

comic