Mielipiteet

Mielipide: Perusturvan talousyhtälöä voi verrata pyramidihuijaukseen

Talous sakkaa. Kuva: Sauvo Jylhä

Valtio velkaantuu 6,3 miljardia ja valtion velka nousee 144 miljardiin vuonna 2023. Työeläkevakuuttajien mukaan osakkeiden arvon lasku on syönyt yli 7 miljardia eläkesäästöistä vuoden 2022 ensimmäisellä neljänneksellä.

Turvaverkkoamme on rakennettu eri hallituskoalitioiden kesken vuosikymmeniä. Päätökset ovat oman aikansa ilmiöitä. On rakennettu ajan saatossa tilkkutäkkimäinen järjestelmä, jota kukaan ei kokonaisuudessaan hahmota. Forssan seudun kunnat sekä Kanta-Hämeen hyvinvointialue rakentavat vuoden 2023 budjettia ja tulevien suunnitelmavuosien talousarviota samoissa tunnelmissa. Rahat eivät tunnu riittävän edes lakisääteisiin menoihin, saatikka elinvoimainvestointeihin.

Perusturvan talousyhtälössä on valuvika. Se on verrattavissa pyramidihuijaukseen. Yhtälö toimii, jos ikäluokat ovat edellisiä suurempia, työn ja yrittäjyyden tuoma arvonlisä kasvaa suhteessa nopeammin kuin kustannukset. Tämä ei ole toteutunut, päinvastoin. Ongelmaa on paikattu jatkuvasti kiristyvällä verotuksella ja veroluonteisilla maksuilla.

”Pyramidihuijauksessa” ovat olleet mukana päätöksentekijät ja viranomaiset, kuka vähemmän, kuka enemmän. Oravanpyörä, jossa työtä ja yrittäjien luomaa arvonlisää verotetaan kiristyvästi, on kehittynyt haitalliseen suuntaan. Nyt julkinen sektori velkaantuu, perusturva natisee liitoksistaan ja työteon kannattavuus heikkenee.

Esitän rakenteellisen ongelman tunnustamista. Pääkeinoksi kannattaa valita tilkkutäkki perusturvan yksinkertaistaminen perustili-mallilla. Työn ja yrittäjyyden verotusta kevennetään. Työssäjaksamista parannetaan tavalla, jossa työurat alkavat aiemmin, sairauspoissaolot työuralla vähenevät ja työssä jaksetaan pidempään. Osaamisen panostaminen elinikäisesti tukee arvonmuodostusta. Järjestelmästä voidaan tehdä inhimillisempi. Tämä voidaan toteuttaa hyvällä yhteistyöllä seuraavan vaalikauden aikana.

Marko Ahtiainen, kok

eduskuntavaaliehdokas 2023, Hämeen vaalipiiri

Uusimmat

Fingerpori

comic