Mielipiteet

Mietteitä Forssan leirikeskuksesta – Toimintaa voisi pitää yllä ilman kalliiksi tulevaa majoitusta

Kuva: Tapio Tuomela / FL
Kuva: Tapio Tuomela / FL

Menimme Forssan Lehdessä 26.9. olleen jutun kannustamana poikani ja vaimoni kanssa katsomaan paikan päälle, missä kunnossa paikka on nykyään. Paikka on Ruostejärven rannassa hyvän tien päässä. Kaunis alue, josta vanhat majoitusrakennukset on putsattu pois ja pitkä ruoho ja pusikot ovat vallanneet maan ja rakennusten seinänvieret. Vandalismia alueella on harrastettu niin, että yhtään ehjää ikkunaa en havainnut ja panssarilaseihin oli saatu kovalla työllä reikiä.

Saunarakennus pukukoppeineen ja vessoineen on auttavassa kunnossa ja niitä on ilmeisesti käytetty kuluneena kesänä. Hiekoitettu uimaranta on hyvässä kunnossa ja valokuvaa ottaessani tuli mieleen, että kuinkahan monta tuhatta lasta tässä on käynyt uimassa yli 50 vuoden aikana, joka on siitä kulunut, kun omat lapseni olivat leirillä ja tässä uimassa. Silloin tuli itsekin uitua ja kaiho valtasi mielen.

Samanlainen kaihoisa olo tuli, kun astelin sisään loivia toimistoon johtavia rappuja, johon oli rakennettu myös rollaattoriluiska. Komia toimintasali, josta lehdessäkin oli kuva, toi mieleen, ketkähän tässä salissa ovat olleet koko sinä aikana, kun ranta on ollut Forssan kaupungin leirikeskuksena. Toimistosta saisi rikotut ikkunalasit uusimalla uuden veroisen.

Tuli mieleen Junnu Vainion laulu ”Aika entinen ei koskaan enää palaa”. Vastaus: Ei tarvitsekaan palata. Eiköhän nykyaikaan sopisi, että pärjättäisiin ilman kalliiksi tulevaa majoitustoimintaa. Pidettäisiin vain kesäisin palloilukenttää ja uimarantaa saunoineen. Kuljetuksen kotiin järjestäisi aamuin ja illoin lasten vanhemmat ja kaupunki mahdollisella linja-autokuljetuksella.

Kesäasukkaaksi ja valvojiksi tarvittaisiin kaksi pariskuntaa, jotka asuisivat toimistorakennukseen kunnostamissaan asunnoissa tai omassa asuntovaunussaan. Kaikkien vapaa pääsy alueelle pahantekoon tulisi estää kauko-ohjattavalla sähköportilla ja jos ei se riitä, niin alue voidaan aidata maataloissa karjan kulun estämiseen käytetyllä paimenpoika-aidalla. Jos majoitustiloja kaikesta huolimatta joillekin tarvittaisiin, niin kyllä Jokioisten tienvieressä oleva yritys niitä sinne pian toimittaisi. Se olisi sitten jo toisen ajattelun aihe, kun rahaa tarvitaan.

Kaiken kaikkiaan tämä asia on mennyt liialliseksi politikoinniksi. Ei Tapio Virtanen ja edustamansa puolue voi yksin asialle mitään, mutta yhdessä muiden puolueiden kanssa asia saadaan kuntoon ja kaikkia tyydyttävään tulokseen ilman kalliita majoitustiloja päästään varmasti.

Uusimmat

Fingerpori

comic