Mielipiteet

Mihin unohtuivat Monikylää suunniteltaessa faktat ja ennakointi?

Talsoilan koulu on uhattuna. Kuva: Lassi Puhtimäki
Talsoilan koulu on uhattuna. Kuva: Lassi Puhtimäki

Kun Monikylää suunniteltiin ja äänestettiin, kerrottiin että kaksi koulua ja kaksi päiväkotia siirretään Monikylään, muut jatkavat entisellään. Viimeisimmästä Monikylän äänestyksestä ei ole puolta vuotta aikaa, kyllä silloin oli samat oppilasmääräennusteet. Ei ole tullut yllätyksenä, että lapset vähenevät. Mutta syyskuussa se ei ollut ongelma miltään kannalta, lapsimäärällisesti eikä taloudellisesti. Miten asia näin yhtäkkiä muuttui

Ennusteet ovat kyllä menneet alueellisesti pieleen, ainakin Talsoilan koulun kohdalla, sen vetovoima on aliarvioitu suuresti. Mutta on tainnut silloin Monikylää suunnitellessa unohtua faktat ja ennakointi, mitä Marjamäki (FL 4.3.) nyt peräänkuuluttaa.

Yksi faktoista on että koululakkautusten säästöarviot ovat kunnissa useimmiten kuivuneet kasaan voimakkaasti lisääntyneiden koulukuljetus-, oppilashuolto-, sosiaalikustannusten sekä lasten korjaavan sairaanhoidon kustannusten vuoksi.

Esikoulun sekä Axel Wahrenin päiväkodin me monet olemme vetäneet juttuun, koska sieltä saadaan oikeita säästöjä, ulkopuolisella kun ollaan vuokralla ja kaikki pitää sinne erikseen hankkia. Ja säästöillähän tähän asti on Talsoilan koulun lakkauttamista perusteltu.

Mielestäni juuri tässä vaiheessa pitää tuoda esille kaikki, mihin asia voi vaikuttaa tai mikä voi vaikuttaa asiaan.

Varsinkaan päätöksenteossa ei pitäisi kulkea laput silmillä ja katsoa yhtä asiaa, vaan kokonaisuutta! On huonoa päätöksentekoa, jos päätetään ilman kokonaiskuvaa. Sitten ihmetellään jälkikäteen vaikutuksia. Ja on huonoa viranhaltijatoimintaa, jos faktat ovat vajavaiset ja yksipuoliset.

Tämä on nähtävissä myös lapsivaikutusten arvioinnissa. Siihen on lätkäisty vaihtoehdot, joilla saadaan jonkun toivoma lopputulos eli Talsoilan koulun lakkauttaminen. Sen sijaan on unohdettu viimevuotinen lupaus oppilaiden ja rahojen riittämisestä sekä kaikki muut kouluverkkovaihtoehdot, joita on pyöritelty.

Onneksi tässä on aikaa. Käydään ihmiset äänestämässä kesäkuussa ja äänestetään sellaisia ehdokkaita, joiden uskomme tekevän ja tehneen hyviä, kokonaisvaltaisia, tulevaisuudessakin tarkastelun kestäviä päätöksiä. Päätöksiä, joissa jokainen lapsi on tärkeä.

Uusimmat

Fingerpori

comic