Mielipiteet

Mikä Forssassa mättää?

Aluksi tiedotus: Kun päätin kysyä seutukunnan asukkailta mikä Forssassa mättää, en osannut odottaa palautteen runsasta määrää. Siksi yhden massiivisen kirjoituksen sijaan on järkevämpi kirjoittaa useampi lyhyempi juttu. Otan yhä ajatuksia ja murheita vastaan osoitteessa: manu.makinen@gmail.com tai Manu Mäkinen / Hämeentie 2 b 18 / 30100 Forssa.

VESIHUOLTOLIIKELAITOS, tuo pentele, joka nosti vesi- ja jätevesimaksuja kumpaakin 7% niin, että kohina kävi. Vesijohtoverkosto huutaa paikoitellen saneerausta, mutta kukaan ei tiedä mitä korjataan ja milloin.

Vanhat päätökset ovat vuosien takaa, niistä ei moni tiedä ja vielä harvempi muistaa. Vesihuoltoliikelaitos teki viime vuonna massiiviset 2,5 miljoonan investoinnit ja kuittasi kaupungillekin reilun miljoonan, mutta putket huutaa hoosiannaa.

No, eipä tilanteesta nautita vesihuoltoliikelaitoksessakaan. Taksoja oli pakko nostaa, koska rahaa tarvitaan saneeraukseen, eikä rahaa muualta saa.

Rahassa rypemisen sijaan Vesihuoltoliikelaitos painii neropattien ylhäältä niskaan nakattujen velvoitteiden kanssa. Tulorakenne pitäisi olla tietynlainen, liikelaitoksella ei ole mitään asiaa toimia yksityisen tavoin ja valtuuston siunaamana pitäisi vielä raapia kaupungin kassaan miljoona vuodessa. Ei käy kateeksi.

Asukkaita ärsyttää taksojen korotus, eikä vastinetta koeta saatavan. Ymmärrän hyvin. Minun piti rähjätä asiasta enemmän myös viranhaltijoille, mutta selvä syypää uupuu.

Hitoiksi meni lupaava kiukuttelu. Asiaa ei selkeytä sekään, että mukana sopassa oli EU:lta saatua rahaa, jossa saatiin joitakin kohteita saneerattua ja suunnitelmia tehtyä, mutta kaikki loppuu aikanaan – myös EU:n raha.

Taustoista en tiedä, että haettiinko sitä uudestaan vai mikä oli homman nimi, mutta nyt sitä kuitenkaan ei ole ja muutenkin etenkin teknisen toimen rahoja on suunnattu muihin kohteisiin.

Loppujen lopuksi takana vaikuttaa olevan poliittisen tahdon mukainen ”vastuullisuus”. Tiedettähän, se sama vastuullisuus, jonka nimissä säästetään joka hemmetin sentti velvoitteista ja antaa jonkun muun korjata raadot kun on pakko. Vastuun välttelemistä se on.

Tällainen asenne ottaa minua pannuun ihan huolella. Saneeraaminen ja ylläpito ei koskaan ole ilmaista, mutta kalliiksi se tulee sitten, kun annetaan paikkojen räjähtää käsiin.

Virkamiehiä on helppo haukkua, mutta tosiasiassa meillä on kadehdittavan pätevää ja aikaansaavaa porukkaa hommissa. Lisäksi nykyisessä valtuustossa on aika vähän sijaa änkyrä-vänkyröinnille. Vesijohtosaneerauksesta on jo olemassa alustavia suunnitelmia, mutta tahot tiedottakoot niistä itse, kun asiat varmistuvat. Kaikesta huolimatta minulla on tämän asian hoitamisen suhteen luottamusta.

Uusimmat

Fingerpori

comic