Mielipiteet

Mikä Forssassa mättää?

Otan yhä ajatuksia ja murheita vastaan osoitteessa: manu.makinen@gmail.com tai Manu Mäkinen / Hämeentie 2 b 18 / 30100 Forssa.

Rakentyaminen. Miksi se on niin hankalaa Forssassa? 100 euron tonttikampanja oli tervetullut ja mukava ainakin paperilla. Käytännössä se lyssähti pahemman kerran. Pari tonttia meni, mutta yhtä hyvin tontit voisi antaa ilmaiseksi, sillä tontin hinta on olematon muiden kustannusten ohessa.

Mutta on sitä onnistuttu möhlimään aikaisemminkin. Meiltä meni ohi suun muuan Nokia aikoinaan. Lidl ei saanut keskusvarastoaan tänne ja HK: broileritehtaalle tarjottiin paikkaa kaatopaikan vierestä.

Vastaavasti vanhaa Tuomolan taloa purettiin papereissa vuosikaupalla, kuten myös puretaan yhä vanhaa S-markettia. Kiertoliittymiä sen sijaan ilmestyisi kuin sieniä sateella, mutta siinäkin piti valmistelussa hosua siinä määrin, ettei päätöksentekoa voinut pitää asiallisena.

Lähiöissä näkyy Puolimatkan kädenjälki vahvana – tai ainoana. Aurinkorantaan uskotaan kuin toiseen tulemiseen, vaan tuntuu toiminta olevan samalla tasolla.

Kyllähän sinne monitoimitaloakin tarjottiin, kun on niin nätti paikka, että mitä Tölön sijainnin hyödyistä väliä.

Tahdottaisiin sinne asuntojakin rakentaa, mutta tuskin on hetkeen tulossa. Muutoinhan kaupungin olisi kannattanut hoitaa kunnallistekniikka kuntoon sinne.

Mutta jos mättää uuden tekeminen, niin mättää myös vanhan ylläpito. Hyvä esimerkki on Kauppakadun vanhat tyhjillään olevat rakennukset, tyhjät rehevöityneet tontit ja tie, jota näemmä on mahdoton saada kuntoon.

Ei tunnu olevan selkeää käsitystä, millainen alueen pitäisi olla, mutta kukaan ei tahtoisi sen olevan sellainen kuin se nyt on.

Missä siis on ongelma – missä mättää? Rehellisesti: Ei aavistustakaan.

Minua ärsytti kaavoitus ja hidas byrokratia mikä liittyy infraan ja rakentamiseen kauan ennen valtuustoon pääsemistä. Tästä asiasta päätin ottaa selvää ja etenkin kaavoituksesta.

Jos silloin oli epäilyksiä, on tieto tuonut mukanaan käsityksen harmaata mössöä, jossa ei oikeistaan mikään toimi, vaikka kaikki tavallaan toimii. En yksinkertaisesti pysty osoittamaan yhtä tai edes muutamaa kohtaa, missä pullokaulat ovat. Ei se mitään, sillä jatkan myös tulevaisuudessa.

Nyt sanoisin, että koko systeemi pitää organisoida uudestaan. Kaavoitus ja lupaprosessit on saatava nopeammiksi, tehokkaimmiksi ja ennen kaikkea selkeämmiksi. Valitusprosessit on tapahduttava tehokkaasti ja siten niihin on myös reagoitava.

Kaupunki ei kuitenkaan yksin ole syypää, sillä rahoittajat antavat nihkeästi lainoja yksityisille rakennustarkoituksiin. Rivien välistä voi lukea, ettei niillä riitä usko alueeseen. Tämä torppasi myös pari 100 euron tonttikauppaa.

Silti ajattelua on uudistettava. Forssassa suhtautuminen on ironista: Unohdetaan, että muuttotappiosta kärsii koko maakunta siinä missä samankokoiset kaupungit kautta Suomen.

Emme ole asiassa yksin. Toisaalta tuudittaudutaan siihen, että sama tapahtuu muuallakin, eikä me voida sille mitään. Ilmeisesti meillä ei ole viisautta erottaa mihin voimme vaikutta ja mihin emme.

Uusimmat

Fingerpori

comic