Mielipiteet

Mikä Forssassa mättää?

Otan yhä ajatuksia ja murheita vastaan osoitteessa: manu.makinen@gmail.com tai Manu Mäkinen / Hämeentie 2 b 18 / 30100 Forssa.

Keskuskeittiö, eli jatkoa rakentamiselle. Kuten aina, niin aika on taas patinoinut vanhat paikat tiensä päähän ja uutta pitää rakentaa. Kaatopaikan sulkemistyöt on kohta valmiit, vedenpuhdistamo saneerattu ja vanhojen koulujen ja päiväkotien korvaaminen uudella edistyy.

Yhteistä näille kaikille tietysti on se, ettei ajoissaan olla toimeen ryhdytty, vaan vasta pakon kolkuttaessa ja sehän tulee aina kalliiksi.

Mutta keskuskeittiöön. Taustalla on pitkä ja kattava päätösprosessi, jonka lopputulemana päätettiin, että uuden keskuskeittiön rakentaa ulkopuolinen taho, joka vuokraa sen Loikulle kymmeniksi vuosiksi. Kaupunki kantaa taloudellisen vastuu, mikäli homma menee totaalisesti kuralle.

Allekirjoittanut puolsi tätä muiden mukana, koska lisää velkaa ei kaupunki tahdo ottaa, kun on mahdollista hanke ulkoistaa jollekin vaikka se lopulta kukkaroa enemmän kurittaakin.

Ei paras vaihtoehto, mutta rehellisesti, järjestely, jossa tilan omistaa ja ylläpitää ulkopuolinen taho ei kuullosta tässä kaupungissa yhtään hullummalta vaihtoehdolta.

Ei sitten muuta kuin järjestämään tarjouskilpailua ja sitten rakentamaan! No ei tietenkään, älkää nyt hölmöjä olko.

Tämän kaliberin hankkeen tarjouskilpailuun osallistuminen on yrittäjälle raskas prosessi, eikä asiaa auta, jos meininki on sitä, että vastuuhenkilöitä pitää jo tarjoukseen nimetä ja heidän pätevyytensä selvitetään, vaikka aikataulu on lähinnä räkänen kaneetti jollain painoarvottomalla paperilla.

Ihan vain haasteen vuoksi pyydetään lisäselvityksiä pahimmillaan vuorokauden varoitusajalla. Äkkiäkös asiantuntijalausunnot sisältäviä sepustuksia rustailee.

Tarjouskilpailun voittaa niukasti yritys A, josta yritys B valittaa, jonkin satunnaisen epäselvyyden takia. Lakimiehet jatkavat laskuttamistaan. Lopulta päädytään siihen pisteeseen, että odotetaan asiaan lausuntoa EU:lta. Menee taas ainakin vuosi, ennen kun tarjouskilpailu todennäköisesti järjestetään uudestaan.

Tällä välin bileet on tullut maksamaan kaupungille kymmeniä tuhansia – ellei yli sata. Ilmaiseksi ei ole selvinneet yrityksetkään, jotka tyhmyyttään lähtivät tarjousta tekemään. Aikaa on mennyt tuhottomasti kaikilta, eikä koko rumba ole johtanut mihinkään.

Tyhmä kun luulee, että kilpailu vain järjestetään, siinä kysytään tietyt asiat ja kerrotaan miten pisteytys toimii, ilmoitetaan aikataulut ja lopulta katsotaan, kuka pärjäsi parhaiten. Sitten kätellään, otetaan pari pönötyskuvaa ja aletaan hommiin. Vähän kuten homman pitäisi toimia.

Koko sekoilu muistuttaa Kafkan Linnaa. Siinä sivussa ihmetellään, miksi tarjouskilpailuihin ei löydy osallistujia. Toki selitykset ovat sinällään asialliset, eikä niitä käy ainakaan juridisesti kieltäminen.

Tässä kohtaa soisin kuitenkin miettimään, että miksi tämä kaikki on niin hankalaa nimenomaan Forssassa, kun se suuressa osassa Forssan kokoisissa kaupungeissa ei ole.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti