Mielipiteet

Mikä Forssassa mättää?

SUPERVIIKONLOPPU. Aika, jona Forssa puhkeaa kukkaan ja täyttää keskustan metelillä ja roskalla, kerää jenkkirautoja pärisemään katukuvaan ja tarjoilee keskiaikaisia tunnelmia nykyajan palveluin Tammelan puolella. Toiset tykkää, toiset ei, mutta suurta osaa ihmetyttää, minkä ihmeen takia kaikki isot paikalliset tapahtumat on tungettava yhdelle samalle viikonlopulle. Hyvä kysymys, mietitäänpä sitä ja soitellaan pari puhelua.

Jossain joku uumoisina aikoina ajatteli, että koitetaanpa järjestää tapahtumia samaan aikaan, jotta saadaan mm. kävijävirtaa Forssaan. Ajan hengen mukaisesti tämä oli hyvä idea. Markkinointi tehostui ja tapahtumia alettiin brändätä. Tulirotkossa oli kaikki hyvin, kunnes viime vuosina päällekkäisyys on alkanut närästää. Tulee kiire joka paikkaan ja ohjelmaa on liikaa yhdeksi viikonlopuksi. Järjestäjät eivät asiaa näin näe, koska jokaisella tapahtumalla on selvästi eri yleisönsä. Siinä he ovat oikeassa: vaikka päällekkäisyys ärsyttää, ei se silti tarkoita, että ihmiset kaikissa tapahtumissa kävisivät, vaikka eri viikonloppuina olisivatkin.

Pick-Nickillä kävijöistä iso osa on harrastajia, jotka kiertävät vastaavia tapahtumia usein pitkin pohjoismaita. Pick-Nick on vakuuttanut aikansa ja paikkansa eikä samana viikonloppuna ole muita alan tapahtumia. Aikataulun muuttaminen olisi valtava prosessi, jossa pitäisi käydä paljon neuvotteluja pitkin pohjoismaita. Ei tule tapahtumaan.

Miksei sitten Holjat uudempana tapahtumana vaihda viikonloppua? Voisi ajatella, että moni tuskin edes huomaisi muutosta, mutta samoin kun Pick-Nick, sekin on vakiinnuttanut paikkansa kalenterissa. Kesällä artisteista on alati kovempi kilpailu, eikä kilpailevia kaupunkifestareita samana viikonloppuna ole. Tähän on kuitenkin tullut pikkuhiljaa muutosta. Se on valitettava asia, mutta helpotusta ei tuo tapahtuma-ajan muuttaminen. Muina aikoina kilpailua on enemmän ja artisteja on yhä vaikeampi saada buukattua.

Hakkapeliitoihin en puutu, koska se on Tammelan asia omine kiemuroineen.

Arvatenkin joku varmasti ilahtuisi, jos tapahtumat jäisi kokonaan järjestämättä. Mutta miettikääpä hetki, millainen positiivinen vaikutus näillä tapahtumilla on koko seudulle. Ihmisiä tulee kauempaakin näkemään kaunista kaupunkiamme ja tarjontaa on myös paikallisille. On yhtä holjaa sirkusta yhden viikonlopun verran. Se on loppujen lopuksi aika vähän, eikä pitäisi olla liikaa vaadittu sen sulattaminen. Holjista ja Pick-Nickistä on yhdessä muodostunut tapahtumapari, joka houkuttelee paikalle myös forssalaislähtöistä yleisöä.

Tapahtumien siirtäminen eri viikonlopuille on niin massiivinen ajatus, ettei järjestäjiltä voi sellaista vaatia. Siirtäminen aiheuttaisi kohtuutonta haittaa tapahtumille ja mahdollisesti lopettaisi koko siirrettävän tapahtuman. Se ei ole tarkoituksenmukaista eikä toivottavaa.

Aina tällaisista isoista tapahtumista syntyy lieveilmiöitä. Forssa on kuitenkin koti kaikille halukkaille. Hyvin me tapahtuminemme tänne mahdumme, kun vähän sovussa sijaa annetaan. Eipähän mene kuin yksi viikonloppu elämöidessä.

Ps. Enää en kysele aiheita ”Mikä Forssassa mättää” -sarjaan. Olen saanut palautetta runsaasti, enkä kaikkea pysty käsittelemään nyt, mutta ehkä tipotellen myöhemmin. Minulle saa aina kertoa murheista ja suhtaudun niihin vakavuudella. Kohta kirjoitan toistaiseksi viimeisen tekstin tähän sarjaan.

Fingerpori

comic