Mielipiteet

Mikä Forssassa mättää?

Forssalaiset ovat kateellisia, sisäänpäin kääntyneitä, selän takana puhuvia ja kovia juoruilemaan. Kukapa meistä välttelee tai suosii yrityksiä, koska sen omistaa ”se” tai koska ”nekin” tai ”sellaiset” käy siellä. Ei haluta olla missään tekemisissä ”niiden” kanssa.

Kaiken maailman kesselit heiluu puvuissaan ja ovat niin olevinaan. Niillä on kotonakin kauhea järjestys ja velalla ostettiin auto peniksen jatkeeksi. Äijällä kova keski-iän kriisi, käy vonkaamassa nuorempia ja muijaa käy hoitamassa joku maahanmuuttaja. Koko kaupunki sen tietää ja Vekki sanoi. Kuulitko muuten, että Takkatuulenmäet oli voittanut lotossa? Tunnen kaverin, jonka työkaverin veli on niiden perhetuttuja. Varma tieto. Se Takkatuulenmäen muija meni ihan sekaisin ja on joku noita nykyään. Niiden tyttö vetää jotain mömmöjä. Tässä kävi muuten eilen jotain turkulaisia. Katsoin ensin, että mitä ihme sakkia, mutta ne olikin hauskoja tyyppejä. Lähdin niiden kanssa vielä Säätöbaariin ja ne tunsi Ahmedin. Se on hyvä tyyppi, eikä elä mun verorahoilla.

On meillä täällä hulluja ja hurskaita, juoppoja ja herroja – kirjavainen joukko forssalaisia. Ollaan huolissaan brändistä: toiset siitä onko se toimiva ja toiset että loppuuko se kesken. Ollaan huolissaan mitä meistä puhutaan, mutta kun kaikista puhutaan, niin onko sillä väliä? Kun kävin kääntymässä sairaalassa, puhuttiin, että olen kuollut. Ja Tammelassa asti ihmeteltiin dialyysihoitoani, vaikken ole koskaan sellaista saanut. Juttelet vanhan tuttavan kanssa ja lähdet yhtä matkaa pois, niin se on varma seksisuhde. Saisi olla enemmän seksiä ja vähemmän suhdetta, voisi sanoa. Itse päädyin kysymään, että kenen kanssa tällä kertaa.

Tiedän tapauksia, jossa henkilö on saanut potkut tai muuttanut pois juorujen takia. Tiedän ihmisiä, jotka ovat ihastuneet Forssaan siinä määrin, että ovat muuttaneet tänne. Onko Forssa kummoisempi paikka kuin muut samankaltaiset kaupungit? Sanoisin, että on: Forssassa mennään vähän pidemmälle kuin muualla. Kaupunkia vihataan tai rakastetaan, harvemmin mitään siltä väliltä. Kun juoruillaan ja ollaan kateellisia, vedetään homma kerralla yli mittasuhteiden tai sitten ollaan tyystin vaiti. Sitä se on forssalaisuus, joka oikein käytettynä olisi vertaansa vailla oleva voimavara ja työkalu vaikka mihin. Samalla se voi olla kohtuuttoman musertava.

Ei Forssa mikään lintukoto ole, mutta ei myöskään viimeinen kylä ennen helvetin portteja. Täällä vaan kaikki lähtee lapasesta, kuten onnistuminen ja epäonnistuminen.

Loppusanat. Tämä projekti on ollut opettava ja hieno kokemus. Siitä kiitos kuuluu kaikille teille! Asukkaiden todellisuus, murheet ja kiinnostuksen kohteet ovat kaukana seminaarihuoneiden kalvosulkeisista. Minusta kaupungin tehtävä on huolehtia asukkaiden tarpeista eikä päinvastoin. Tämä matka on ollut helkkarin hyvä muistutus siitä.

Aiheita jäi paljon käsittelemättä tältä erää, mutta mieleeni ne ovat painuneet, ja sieltä ne palautuvat tarpeen vaatiessa. Kenties toistan tämän vielä myöhemmin uudestaan. Ja tiedoksi vielä: en ole saanut mitään vastinetta mistään tätä hommaa tehdessäni. Idea on omani, eikä tekstiini ole vaikuttanut mikään ulkopuolinen mielipide. Oikein hyvää kesän jatkoa!

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti