Mielipiteet

Mikä Jokioisilla mättää – Osaomisteisen rakentamisen harrastelusta ja muusta toiminnasta johtuen on päädytty katastrofaaliseen tilanteeseen

Mikä Jokioisilla mättää, kysytään mielipidekirjoituksessa. Kuva: Tapio Tuomela / FL
Mikä Jokioisilla mättää, kysytään mielipidekirjoituksessa. Kuva: Tapio Tuomela / FL

Tämä kirjoitus siksi, että tavalliset kuntalaiset/äänestäjät saisivat tietää, mikä Jokioisilla mättää ja vinkkinä.

Jokioisten kunta on harrastanut ja paino nimenomaan sanalla harrastaa/harrastus gryndaus- eli rakentamistoimintaa ja asuntokauppaa. Sinällään ihan hyvää ajattelua saada asuntoja tarvitseville. Mutta pitäisi olla myös asiantuntemusta siihen liittyen ja yhteistyökumppaneiden tuntemusta. Toisaalta tällainen toiminta ei kunnan tehtäviin oikeastaan kuulukaan. Rakennuslupien myöntäminen ja varsinkin rakennusvalvonta on kunnan tehtäviä, mutta kun luvat myönnetään, niin siihen se taitaa sitten jäädä.

Osaomisteisuus on myös hyvää ajattelua, mutta siinä ei itse asukkaan sana paljon paina, kun taloyhtiön asioista päätetään. Kunta päättää ja määrää, kunnes osakkeet on kokonaisuudessaan maksettu ja lunastettu siltä osin, että päätösvalta kääntyy asukkaille.

Tästä kunnan harrastelusta ja muusta toiminnasta johtuen on nyt päädytty katastrofaaliseen tilanteeseen. Osaomisteinen taloyhtiö on joutunut konkurssin partaalle, syynä rakentamisen puutteellisuus aiheuttaen mm. painumista ja sen myötä seinien halkeilua, sekä väärät materiaalit jne. Näistä vastuuttomuuksista johtuen myös asumiseen oli tullut lukuisia terveydellekin haitallisia vaikutteita ja siten myös asuntojen asuinkelvottomuuden vaara alkoi käydä ilmeiseksi. Korjauksiin oli pakko ryhtyä.

Koskapa tekijät eivät vastuutaan kantaneet, niin rakentajalta vaadittujen korjauskulujen oikeusjutut ynnä ulosottovelat ovat lisänneet taakkaa mahdottomaksi. Käräjillä asia meni taloyhtiön hyväksi, mutta rakentajan hoviin viemänä niin ei käynyt. Rakennusvirheet ja puutteet olivat hovissa sivuseikka, vaikkakin takuuaika oli voimassa. Muut asiat keikauttivat tuomion?

Ja mitä tekeekään kunta? Ensiksi palkkaa asianajajan estääkseen taloyhtiön pyrkimykset selviytyä vaikeuksistaan, vaikka on suuri osakkeiden haltija/omistaja ja kaiken alullepanija, sekä ennen kaikkea asuntojen myyjä. Ajatuksena lie, että maksakaa velka, muutenhan kunnan huomattava takaussumma saattaisi näin realisoitua. Tämän jälkeen syvä hiljaisuus. Taloyhtiö kuitenkin pyrki osakkaittensa etua tasapuolisesti hoitamaan, niin kunnan kuin asukkaittenkin.

Näin on sitten menossa veronmaksajien rahat, koskapa kunta on tässä toiminut itseään vastaan. Mutta suurin ja karmein vaikutus on kuitenkin osakkeensa maksaneeseen sotaveteraanin leskeen, joka menettää kaiken, asuntonsa, vanhuuden turvansa, eli koko omaisuutensa ja elämäntyönsä. Uskomuksena ostaessa oli, että kun kerran kunta myy, niin hyvähän se silloin on. Nyt se sitten on nähty, mikä on uskon ja luottamuksen tulos.

Tämä kirjoitus on kylmä ja karu totuus. Matematiikan termein M.O.T.

Nimimerkki alla on siksi, että tässä tapauksessa valtavasti kärsineiden ei tarvitsisi enempää kärsiä.

Uusimmat

Fingerpori

comic