Mielipiteet

Mikä on yhteiskunnan rooli? Kauanko pitää katsella palaneen talon raunioita?

Kuvituskuva raunioista. Kuva: Tuomela Tapio
Kuvituskuva raunioista. Kuva: Tuomela Tapio

Ennen vanhaan yhteiskunnan asioita valvoi järjestysoikeus, joka piti pihasyynejä joka vuosi, jotka vaihtui vuosittain, joen tämä puoli ja joen tuo puoli. Jos talon seinän lähelle oli pinottu peräkärryllinen polttopuita, tai jos edellisen vuoden pudonneet lehdet oli haravoimatta, sai huomautuksen uhkavaatimuksineen.

Nyt ei yhteiskunnan päälliköt korviaan lotkauta, vaikka minä olen kolmen vuoden ajan (joka täyttyi juuri) katsellut palaneen talon raunioita rajanaapurina. Kotoa lähtiessä tai sinne palatessa joudun kulkemaan palaneen talon ja susipuita kasvavan tontin ohi. Jos menen tontillani mihin kohtaan tahansa, aina näen kolme vuotta sitten palaneen talon rauniot. Olen yli 20 vuotta sitten ostanut yhteiskunnalta tontin järvinäköalalla. Nyt ei näköalasta ole tietoakaan hyljätyn naapuritontin takia.

Kun yksityistä ihmistä kohtaa onnettomuus, jossa hän menettää talonsa ja vain velat jää, niin yhteiskunnan edustaja rientää verorahoineen apuun ja saa aikaan neuvottelutuloksen, jolla yksityistä ihmistä ja koko yhteiskuntaa kohdanneet onnettomuuden jäljet saadaan korjattua ja poistettua. Tietääkseni Forssan toisella laidalla odottaa samanlainen tapaus.

Toivon asioiden selvitystä heti, eikä viidestoista päivä. Varmaan monelta toiselta olisi palanut päre jo paljon aikaisemmin.

Kaikesta huolimatta hyvää kesää kaikille!

Fingerpori

comic