Mielipiteet

Mielipide: Miksi äänestää aluevaaleissa? Äänestämällä voit vaikuttaa omalta osaltasi palveluiden tuottamiseen ja palveluiden yhdenvertaiseen saatavuuteen

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Lapsi on saanut kohtauksen kesken ruokailun. Ei vastaa, yskii ja on tukehtumassa ruokaan. Hätä ja pakokauhu iskee vanhemman tajuntaan! Soitto hätäkeskukseen, apua tarvitaan kiireesti! Lapsen huulet muuttuvat sinertäviksi, lapsi ei yski enää, ei hengitä eikä reagoi. On aloitettava elvytys… Ovikello soi, apu on paikalla muutamassa minuutissa.

Jos hätätilanne sattuisi omalle kohdallesi, miten nopeasti toivot avun tulevan paikalle? Pelastuspalvelut ja ensihoito ovat keskeisiä peruspalveluita. Hätätilanteen sattuessa ihmisen terveydentila edellyttää usein hengenpelastavaa tai vamman pahenemista estävää hoitoa. Äänestämällä aluevaaleissa voit vaikuttaa omalta osaltasi palveluiden tuottamiseen omalla hyvinvointialueellasi.

Entä miten kaukana haluaisit käydä katsomassa läheistäsi, vanhempaasi, isovanhempaasi tai puolisoasi, joka mahdollisesti joutuu vanhainkotiin tai palveluasuntoon? Tällä hetkellä laitospaikkaa ei välttämättä ole tarjolla omassa kunnassa, vaan omainen saatetaan siirtää toiseen kuntaan kymmenien kilometrien päähän. Mitä, jos sinä tai läheisesi sairastuu skitsofreniaan tai muihin mielenterveysongelmiin, mistä haluaisit saada apua? Äänestämällä voit vaikuttaa omalta osaltasi palveluiden yhdenvertaiseen saatavuuteen ja saavutettavuuteen.

On luontevaa, että kotona toteutettavat palvelut, esimerkiksi kotihoito, varhaisen tuen palvelut kuten perhetyö tai asumisohjaus, säilyvät tulevaisuudessa lähipalveluina. Joitakin käyntejä saatetaan toteuttaa etänä digitaalisia ratkaisuja hyödyntäen, mutta esimerkiksi hoivatoimenpiteet kuten asiakkaan avustaminen suihkussa ei näin tule onnistumaan. Kotiin vietävien palveluiden kuten muidenkin palveluiden tulee olla turvallisia ja laadukkaita, johon pystyt vaikuttamaan omalta osaltasi äänestämällä vaaleissa.

Kuinka kauas olet halukas ajamaan tai matkustamaan päästäksesi lääkärin vastaanotolle? Erikoisosaamista edellyttäviä palveluita on nyt jo pyritty keskittämään, mutta esimerkiksi lääkärinvastaanotto- ja poliklinikkakäyntejä pystytään tarjoamaan asukkaille lähellä. Tulevaisuudessa tullaan lisäksi enenevässä määrin hyödyntämään muun muassa hoitajien asiantuntijuutta, edistäen samalla hoitajien urakehitystä ja sen myötä henkilökunnan työhyvinvointia. Urakehitysmahdollisuudet tuleekin ottaa vahvasti huomioon tulevien palveluiden järjestämisessä ja suunnittelussa.

Edellä mainittujen esimerkkien sekä muiden sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluiden järjestämisestä Kanta-Hämeen hyvinvointialueella tulee päättämään jatkossa tammikuun aluevaaleissa valittava aluevaltuusto. Tämä tarkoittaa Forssan, Hämeenlinnan ja Riihimäen seutujen palveluita. Ketä haluat, että näistä asioista on päättämässä? Haluaisitko, että päätöksenteossa on mukana kyseisten palveluiden asiantuntijoita, jotka tunnistavat asiakkaiden palveluiden ja hoidontarpeen? Äänestämällä voit vaikuttaa tulevien päättäjien valintaan sekä itsellesi merkityksellisten sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluiden puolesta.

Uusimmat

Fingerpori

comic