Mielipiteet

Miksi auttamienn on niin vaikeaa

Sain taas tänään lukea erään vanhemman tuskantäytteisen viestin nuoren itsemurhasta. Nuoret eivät tunnu kuuluvan minkään tahon piiriin. Kela, ei TE-keskus, ei psykiatria, ei ammattikoulu eikä peruskoulu ota heidän toimeentulostaan ja elämäntilanteestaan kokonaisvastuuta. Miksi? Miksi nämä tahot eivät keskustele keskenään ja auta suunnattomassa hädässä olevia nuoria? Tahot vain pompottelevat nuoria luukulta toiselle joka vain lisää nuorten ahdistusta. Nuori ei kuulu minnekään.

Olen kuullut jo ihan liikaa näitä tarinoita. Näitä nuoria pitää auttaa. Järjestelmämme on pettänyt heidät ja jättänyt yksin.

Olen saanut itse rahaa eräänlaiseen pajatoimintaan noin 10 vuotta sitten. Ideaani hehkutteli mm. Heikki Hiilamo, joka oli juuri pestautunut Helsingin yliopistoon töihin. Kävin keskustelemassa ideastani myös Antti Rinteen avustaja Esa Suomisen luona, joka näki siinä suuriakin mahdollisuuksia. Ideani jossa yhdistän näitä yhteiskunnasta syrjäytyneitä eri tahojen kanssa, on siis todettu hyväksi ja rahaakin siihen sain.

Esitellessäni ideaa olen saanut kuulla ettei se sovi järjestelmäämme. Nämä apua tarvitsevat nuoret eivät siis sovi järjestelmäämme. Niinkö?

Joka kerran kun saan kuulla tai lukea näistä epätoivoisista teoista, tunnen piston sydämessäni.

Miksi sain noin 10 vuotta sitten aivan yksin tuon 5000 euroa, mihin mikään taho ei kuitenkaan tarttunut. Ideani on yhä ajankohtaisempi, sillä nuoret tarvitsevat apua!!!.

Tunnen vastuuni näistä nuorista, niin kuin varmaan moni muukin, mutta jokainen itsemurha on liikaa, eikä meillä olisi varaa päästää yhtäkään nuorta niin suureen ahdinkoon, että hän joutuu lähtemään täältä pois, vain järjestelmämme toimimattomuuden takia.

Saisinko kertoa ideastani tarkemmin teille ennenkuin itsemurhat paisuvat suhteettomiksi nuortemme keskuudessa? Itsemurha kun ei ole ratkaisu elämän vaikeuksista selviämiseen. Jälkeen jääville jää vain pohjaton suru ja kaipaus – mitä olisi voinut tehdä toisin.

Birgitta Wulf


Uusimmat

Fingerpori

comic