Mielipiteet

Miksi en allekirjoittanut? Tosiasiassa Talsoilan koulua ei edes voi lakkauttaa tulevina vuosina, koska Talsoilan koulun oppilaat eivät mahdu nk. Monikylään

Monikylä nousee parhaillaan Tölön koulun viereen. Kuva: Lassi Puhtimäki / FL
Monikylä nousee parhaillaan Tölön koulun viereen. Kuva: Lassi Puhtimäki / FL

Kuntavaaliehdokas Lotta Saarenmaa (kok) kirjoittaa 7.5 Forssan Lehdessä: ”Olen kiinnostunut kuulemaan, mihin laskelmiin tekstin laatineiden väite 20 oppilaan ja 40 neliömetrin luokkatiloista perustuu. Sivistyslautakunnan kokouksessa esitetyssä, sivistysjohtajan ja kahden aluerehtorin allekirjoittamassa tilasimulaatiossa ja lausunnossa tällaiset faktat eivät ainakaan tulleet esille. Yllättävää oli myös se, että Tölön koulun rehtorin allekirjoitus puuttui tuosta lausunnosta, jonka muut aluerehtorit olivat hyväksyneet.”

En allekirjoittanut, koska en voinut hyväksyä lausuntoa, jossa esitettiin, että Talsoilan koulu lakkautetaan. Minun tehtäväni rehtorina ei ole allekirjoittaa lausuntoja naapurikoulujen lakkauttamiseksi eikä työtehtäviini kuulu lakkauttaa yhtäkään koulua Forssan kaupungissa. Tosiasiassa Talsoilan koulua ei edes voi lakkauttaa tulevina vuosina, koska Talsoilan koulun oppilaat eivät mahdu nk. Monikylään. Tämä ei ole mielipidekysymys, vaan perustuu kylmään faktaan ja Monikylän pohjapiirustuksiin.

Monikylän oppilastiloihin eivät mahdu Talsoilan koulun oppilaat, koska oppilastilat ovat jo valmiiksi alimitoitettu. Yleisopetuksen oppilaita olisi vähintään 285 oppilasta, jos Talsoila lakkautettaisiin.

Seuraavassa kuvaan tilojen käyttöä, jos Talsoilaa ei enää olisi:

1–2-luokkalaisten solu: neljä ryhmää ja n. 22 oppilasta ryhmässä ja kahdeksan aikuista.

Ryhmän tilat: 40,5 m2, 41,5 m2, 39,5 m2 ja 30 m2 (30 m2 tila toimisi myös 88 oppilaan aamu- ja iltapäiväkerhopaikkana). ”Avoin oppimistila” on 57,5 m2, jota pitäisi käyttää oppilaiden tavaroiden säilytystilana ja oppilaiden opiskelutilana. Tilat olisivat aivan liian pienet liikkuville ja leikkiville lapsille.

3–4-luokkalaisten solu: neljä ryhmää ja n. 22 oppilasta ryhmässä ja kuusi aikuista.

Ryhmän tilat: 42m2, 40,5 m2, 41m2, 40m2 ja kieliluokka 40 m2. Oppimistilat ovat myös pienet tässäkin solussa, mutta solun aula 149 m2 antaa mahdollisuuden opetuksen eriyttämiseen.

5–6-luokkalaisten solu: viisi ryhmää ja n. 22 oppilasta ryhmässä. 109 oppilasta ja kahdeksan aikuista.

Ryhmän tilat: 39m2, 50,5m2, 39 m2, 40m2 (tilasta puuttuu vesipiste ja ikkunat). Tässä tilassa yksi ryhmä pitäisi sijoittaa solun yhteiseen oppimisaulaan 124 m2, josta myös puuttuu vesipiste ja ikkunat.

Huomionarvoista on, että tällä hetkellä forssalaisissa peruskouluissa luokkakoko on 55m2-80m2.

Edellä mainitut ryhmät eivät voisi käyttää yläkoulun tai erityisopetuksen tiloja, koska ne olisivat täynnä yläkoulun ja erityisopetuksen oppilaita.

Eikä avoimien oppimisympäristöjen pedagogiikkaa voisi toteuttaa Monikylässä, jos se ahdettaisiin täyteen oppilaita. Avointa tilaa ei olisi.

Olen niin kauan ollut rehtorina, etten voi tärvellä omaa ammatillisuuttani sillä, että edesauttaisin tekemään monien lasten ja perheiden elämään vaikuttavia vääriä päätöksiä. Siksi en allekirjoittanut lausuntoa Talsoilan koulun lakkauttamisesta.

Uusimmat

Fingerpori

comic