Mielipiteet

Miksi kannattaa äänestää?

Ennakkoäänestys on tätä kirjoitettaessa käynnissä ja moni on jo käyttänyt äänioikeuttaan. Heille on selvä, miksi äänestivät: Vain annettu ääni lasketaan ja äänestämättä jättäminen on ääni kaikille ehdokkaille puolueissa/listoissa, joita ei halua äänestää.

Miksi nukkuvien puolueen jäsen tekee itselleen vain karhunpalveluksen, kun ei äänestä. Miksi jotkut eivät äänestä (uskonnollisia syitä en käsittele). Yleisiä väitteitä ovat: ”mikään ei muutu”, ”samanlaisia ne on kaikki, ajavat vaan omaa etuaan” tai ”tuostakin tulee vain käskytetty napinpainaja”.

Ymmärrän heitä, koska ajattelin samalla tavalla itsekin näin. Ymmärsin myöhemmin, jos et edes yritä, mikään ei muutu ainakaan parempaan suuntaan. Tällä tavalla vain vahvistin hyväveli/sisar -suhmurointia, kun en käyttänyt äänioikeuttani.

Miten sitten valita sopivin ehdokas itselleen: Eduskuntavaalit ovat puolue/listavaalit, jossa äänestetään ehdokasta listalta. Ehdokas on sitoutunut puolueen/listan vaaliohjelmaan, jonka lisäksi hänellä on oma vaaliohjelma. Eli mikäli puolueen vaaliohjelmassa lukee esim. polttomoottoriautojen myynnin kieltäminen, myös ehdokas kannattaa kyseistä myyntikieltoa.

Eli ensin itselleen sopivin tai vähiten vastenmielisin puolue/lista, sen jälkeen siitä sopivin ehdokas.

Ehdokkaan valinnassa on tärkeää hänen vaaliohjelmansa lisäksi esim. paikallisuus ja luotettavuus.

Miten sitten luotettavuutta voi arvioida, mikäli kyseessä on esim kunnanvaltuutettu: onko hänen vaaliohjelma ja äänestyskäyttäytyminen sopusoinnussa. Nämä tiedot löytyvät kunnan ja ehdokkaan verkkosivuilta. Tietenkin ehdokkaalle pitää esittää asiallisesti koviakin kysymyksiä vaaliohjelmasta ja sen noudattamisesta julkisissa tapahtumissa tai sosiaalisen median kautta.

Uusimmat

Fingerpori

comic