Mielipiteet

Miksi Tammelan katuvalot ovat pimeinä?

Tammelassa joudutaan säästämään mm. katuvalojen käytöstä. Kuva: Seppo Pessinen
Tammelassa joudutaan säästämään mm. katuvalojen käytöstä. Kuva: Seppo Pessinen

Forssan Lehti uutisoi 10.10 Tammelan teknisen lautakunnan kokouksesta ja talousarvion laadinnan vaikeuksista. Uutisesta saattoi saada käsityksen, että jatkuvasti vaadittavat säästöt johtuvat yhtenäiskoulun rakennushankkeesta.

Ei se todellakaan ole näin. Me päättäjät olemme juuri saaneet kahdenkin eri talousasiantuntijatahon lausunnon siitä, että me kyllä selviämme rakennushankkeen kustannuksista kunnialla.

Se, että hallintokunnat joutuvat repimään säästökohteita pienistä kohteista kuten katuvalojen käyttöajoista tai katujen kunnossapidosta johtuu siitä, että eräät ryhmät ovat estäneet todellisia säästöjä tuovien toimien käyttöönoton. He eivät ole tunnustaneet tilannetta vaan vaativat, että jatketaan ennallaan. Taustalla on ilmeisesti myös kyläkohtaisia etuja?

Maamme johtavien kuntatalousasiantuntijoiden johdolla työskennelleen Tammelan talouden tasapainottamistyöryhmän ehdottamat tarkkaan tutkitut ja harkitut toimet hylättiin eikä tilalle jäänyt muuta kuin hallintokuntien ikuinen kulujen juustohöylääminen.

Kunnanhallituksen asettaman taloustoimikunnan työkään ei samoista syistä ole tuottanut mitään tulosta.

Me olemme jälleen kuulleet asiantuntijatahoilta missä Tammelan talouden ongelma on. Se on tarpeeseen, väestöön, tuloihin ja valtionosuuksiin nähden liian iso palveluverkko.

Nyt eräät ryhmät ovat itsepintaisesti ajaneet asiat siihen pisteeseen, että velkaannumme pelkästään pyörittämällä nykyistä systeemiä. Tammelan tulot eivät kerta kaikkiaan kestä nykytilanteen menoja. Onko kovin järkevää ylläpitää esimerkiksi koulua, jossa oppilaskohtaiset menot ovat kaksinkertaisia edullisimpaan verrattuna?

Siksi hallintokunnat ovat jo muutamia vuosia joutuneet säästämään kuntalaisten palveluista, ennen kuin uudesta koulusta on edes puhuttu.

Nykyisen koulukeskuksen saneerausehdotukset eivät ole mikään pelastus. Nykyinen koulukeskus on 1960-, 1980- ja 2000- luvuilla rakennettu kompleksi. Se ei toimi mitenkään nykyisten vaatimusten mukaan, otetaan sitten tarkasteluun käyttötarkoitus tai energiatalous. Vaatimattomimmillaan neljän miljoonan saneerauksen jälkeen meillä olisi oppilasmäärään nähden liian iso, tiloiltaan epätarkoituksenmukainen, laajoja käytävätiloja sisältävä ja käyttökustannuksiltaan uudisrakennusta kalliimpi vaihtoehto. Ja muutaman vuoden päästä se vaatisi taas uuden saneerauksen. Eikä se pystyisi kilpailemaan veronmaksajista naapurikuntien uusien toimivien ja näyttävien opinahjojen kanssa.

Rakentamalla uuden koulun saamme koko Tammelan asukkaiden etujen mukaisen ajanmukaisen oppimisympäristön.

Olisikohan tässä nyt viimeinkin syytä mennä eteenpäin pelastaaksemme lapsiystävällisen Tammelan?

Uusimmat

Fingerpori

comic