Mielipiteet

Missä Forssan seudun potilaat hoidetaan tulevaisuudessa?

Kuva: Lassi Puhtimäki
Kuva: Lassi Puhtimäki

Antti Niemi kirjoitti FL 5.11. osuvasti: ”Hiljaisuus on laskeutunut ja peittänyt paikallisen HYKYN ja SOTEN vaikenemisen viittaan.” …kumpi on tärkeämpää – säilyttää oma erinomainen terveydenhuoltomme vai rahoittaa maakuntakeskuksen terveyskeskuksen rakentaminen. Tai turvata omien erinomaisten terveydenhuollon ammattilaisten työpaikat lähellämme vai omilla päätöksillämme ajaa heidät muualle.”

Suuri osa seutumme asukkaista pitää tärkeinä terveyteen liittyvien palvelujen saamista omalta seudultamme. Elokuussa pidetyn Vorssa areenan forssalaisten poliitikkokollegoiden vastauksien mukaan kaikki poliittiset ryhmät pitävät tärkeänä nykyisten terveydenhuollon palvelujen säilyttämistä seudullamme ja omassa päätösvallassamme.

FSHKY:n yhtymähallitus on 14.9.20 päättänyt aloittaa neuvottelut Forssan sairaalassa tuotetun erikoissairaanhoidon järjestämisvastuun ja päätösvallan siirtämiseksi Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirille lähipalvelujen varmistamiseksi Forssan seudulla. Miten se onnistuu, jos järjestämisvastuu ja päätäntävalta annetaan jo ennen soten voimaantuloa (näillä näkymin 2023) sairaanhoitopiirille? Yhtymähallituksen tehtäväksianto on selkeä. Selvitystyöryhmän on tehtävä työtään sen mukaisesti. Se tarkoittaa, että sairaalastamme keskussairaalaan siirtyviä toimintoja ei ole. Selvitystyöryhmän työn päämäärän on oltava se, miten turvataan sairaalamme esh:n nykyiset palvelut, unohtamatta niiden kehittämistä.

Riihimäen seutu jatkoi sh-piirissä, Forssan seutu ei, vaan v. 2001 se perusti aluesairaalan ja terveyskeskuksen yhteisen kuntayhtymän, josta tuli ensimmäinen onnistunut maankuulu integraatio. Riihimäen seudun seuraukset ovat olleet 20 vuotta nähtävissä. Ei edes lääkäriä joka kunnassa. Meille voi käydä vielä huonommin, jos emme pidä puoliamme.

Onko neuvotteluja käyty? Missä vaiheessa ne ovat? Onko kuultu seutumme asukkaita, jotka FSHKY:n erikoissairaanhoidon palveluja käyttävät? Ketkä kuuluvat selvitystyöryhmään? Ovatko kaikki erikoissairaanhoidon työntekijöitä edustavat työntekijäjärjestöt edustettuina selvitystyöryhmässä? Ovatko edustajat kuulleet henkilöstöä? Mitä vaihtoehtoja erikoissairaanhoidon järjestämisvastuusta selvitetään? Miten kyseisiä palveluja työryhmä tullee esittämään kehitettävän?

Toimeksiannon mukaisesti esh-palvelujen säilyminen seudullamme lähipalveluina pitää turvata, toinen kysymys on, miten käy esh-työpaikkojen, kun niistä päättäisi sairaanhoitopiiri. Saako FSHKY lisää esh-toimintoja tuottaakseen? Palvelujen kehittäminen seudullamme, on oltava keskeisin tavoite, ei yksin niiden turvaaminen nyt.

Milloin ja miten henkilöstöä informoidaan neuvotteluista ja niiden etenemisestä? Avoimuus selvitystyössä niin seutumme asukkaiden kuin esh:n henkilöstön suuntaan on avainasemassa siinä, miten tehty selvitys onnistuu. Milloin kuntia kuullaan asiasta? Milloin tehdään päätöksiä? Miksi tästä koko seutuamme koskevasta asiasta on vaiettu?

Nyt tarvitaan seutumme yhteistyöhenkeä, halua yhdessä puolustaa erikoissairaanhoidon palvelujamme. Lounais-Hämeen kuntien on puhallettava yhteen hiileen, jotta kuntalaisille elintärkeät esh-palvelut säilyvät lähipalveluina.

Uusimmat

Fingerpori

comic