Mielipiteet

Missä sote oikein luuraa? Nouseeko se hallituksen kehysriihen ja kuntavaalien asialistalle?

Sotesta ei nyt kuntatasolla eikä valtakunnallisestikaan juuri puhuta. Kuva: Lassi Puhtimäki
Sotesta ei nyt kuntatasolla eikä valtakunnallisestikaan juuri puhuta. Kuva: Lassi Puhtimäki

Hallituksen puolivälin kehysriiheen valmistautuvat hallitusvastuussa istuvat puolueiden viisikkonaispuheenjohtajat eivät ole viime aikoina enempää puhuneet kuin pukahtaneetkaan sotesta sanaakaan, mikä herättänee politiikan asiantuntijoiden pääkoppien sisällöissä vissejä kysymyksiä veikkauksineen.

Eräänä veikkauksena on uumoiltu, että Keskustan puheenjohtaja ja kulttuuriministeri Annika Saarikko nostanee soten kehysriihessä esille varoittelemalla etukäteen, että ”mikäli kehysriihessä yhteistä sopua ei löydy, ei hän poissulje puolueen uloslähtöä hallituksesta!”

Sote koskettaa eritoten kuntien hallintotoimia, joten ihmettelen suuresti, jollei siitä puhuta eikä pukahdeta lainkaan kuntavaalien ehdokastyössä valtakunnan toreilla ja turuilla. Aikoinaan Keskusta oli aktiivisin poliittinen voima nk. sote-uudistuksessa Paras-hankkeen muodossa peräti jo noin kaksikymmentä vuotta sitten, eikä valmista näytä syntyvän vieläkään.

Kehysriihen asialistalla näyttäisi mediatietojen mukaan olevan kuusi pääkohtaa; 1: Valtiontalous, 2: Velkaantumisaste, 3: Työllisyystoimet, 4: Työperäinen maahanmuutto, 5: Ilmastoasiat turpeineen sekä 6: Tutkimus- ja tuotekehitysasiat, mutta missäpä se surullisen kuuluisa SOTE oikein luuraa?

Uusimmat

Fingerpori

comic