Mielipiteet

Mistä olikaan kysymys?

Mustetta ja palstatilaa lienee kulunut jo muutenkin liikaa, mutta koen silti tarpeelliseksi kommentoida Simo Salomaan vastinetta (FL 19.9.).

Vapaata tiedonvälitystä kannattaa ja pitää puolustaa, siinä missä muutakin demokraattista menoa. Suomi sijoittuu kansainvälisissä sananvapausvertailuissa tasaisesti kärkisijoille. Minusta siitä kannattaisi olla ylpeä, myös niissä piireissä, jotka muutenkin röyhistelevät isänmaallisuudellaan ja kansallismielisyydellään.

Olen jo pariin otteeseen kysynyt, mutta toistanpa vieläkin. Unkaria tarjotaan mallimaaksi maahanmuuton suitsimisessa. Pitäisikö meidän seurata Unkarin mallia myös tiedonvälityksessä?

Yksipuolisessa ajattelussa on ilmeiset vaaransa, Väinö Linna sen oivalsi laittaessaan Koskelan Akselin ihmettelemään lapualaishenkisen opettaja Rautajärven touhuja: ”Jos ton Rautajärvenkin kanssa puhuu esimerkiks vaikka heinäseipään teosta, niin se on asiallinen ja järkevä mies. Mutta kun tulee politiikka eteen, niin ei muuta kuin Japani, Aasian Preussi, Suomi, Pohjola Preussi ja mitä el Kaudilloo kullonkin …”

Ei tee sielulle hyvää, jos pää täyttyy jatkuvasti vain haittamaahanmuutosta, maahantunkeutujista, islamista, terrorista ja muusta yksiniitisyydestä. Välillä on ihan hyvää ja virkistävää lukea vaikkapa vain Torronsuon pitkospuista tai Oulun seudun omenasadosta.

Salomaa on riemastunut ja pitää ihmeenä, kun Aamulehti on julkaissut Pirkanmaalla tuomittujen huumerikollisten nimet. Aamulehti ei kuitenkaan ollut ainoa, vaan sama uutinen julkaistiin muissakin tiedotusvälineissä ja kyllä, myös nimien kera.

Toimittajan töitä tekevät voivat oikaista, jos olen väärässä, mutta käsittääkseni nimien julkaisemisessa ei ole mitään ihmeellistä tai normaalikäytännöstä poikkeavaa. Raskaiden rikosten ja pitkien tuomioiden osalta se on aivan tavanomaista.

Huumerikollisuus on tunnetusti kansainvälistä, valtioiden rajat ylittävää toimintaa. Myös rikollisjengien taustat ovat hyvin monikansalliset eikä yksikään kansakunta voi tässä suhteessa vakuuttaa puhtoisuuttaan ja viattomuuttaan.

Salomaakin lienee kuullut nimen Jari Aarnio. Joten, mitä halusit esimerkilläsi kertoa? Vai halusitko vain herättää epämääräisiä ja leimaavia mielikuvia?

Ilkka KononenForssa

Uusimmat

Fingerpori

comic