Mielipiteet

Mistä palveluista perussuomalaiset leikkaisi? Merkittävä kunnallisveron alennus pakottaisi tinkimään myös sosiaali- ja terveydenhuollosta sekä opetustoimesta

Perussuomalaisten puoluesihteeri Simo Grönroos puoluetoimistossa. Kuva: Joel Maisalmi
Perussuomalaisten puoluesihteeri Simo Grönroos puoluetoimistossa. Kuva: Joel Maisalmi

FL oli haastatellut kuntavaalisarjaansa perussuomalaisten Hämeen piirin puheenjohtajaa Antti Salmista (29.3.). Salmisen mukaan PS:n keskeinen tavoite on kuntalaisten verotuksen keventäminen. Tulojen vähentyessä ”kuntien on keskityttävä perustehtäviinsä ja vähennettävä kuluja niistä ylimääräisistä asioista, jotka eivät niihin perustehtäviin kuulu.”

Lukijana ja äänestäjänä on syytä tehdä jatkokysymys, jota toimittaja ei jostain syystä ole katsonut aiheelliseksi esittää: Mitkä Salmisen mielestä kuuluvat säilytettäviin perustehtäviin ja mitä ovat ne ylimääräiset asiat, joista PS olisi valmis tinkimään, leikkaamaan ja karsimaankin?

Vastaukseksi ei kelpaa perussuomalaisten patenttivastaus humanitaarinen maahanmuutto, koska sen merkitys kuntatalouden kokonaisuudessa on suhteellisen vähäinen. Yhtä huono vastaus on hallinto, koska useimmissa kunnissa sitäkin on ehditty höylätä moneen otteeseen.

Suurin osa kuntien menoista koostuu sosiaali- ja terveydenhuollosta sekä opetustoimesta. Merkittävä kunnallisveron alennus pakottaisi tinkimään myös näistä palveluista. Äänestäjillä on oikeus tietää, mitä kunnallisia palveluita PS olisi heiltä viemässä.

Sehän tässä nyt haastattelun perusteella on kuitenkin selvää, että PS on verojen alentamisessa samoilla linjoilla kokoomuksen kanssa ja näkee julkiset palvelut vain leikkauskohteena. Siinä mielessä perussuomalaisten paikka eduskunnan oikealla laidalla on enemmän kuin perusteltu.

Uusimmat

Fingerpori

comic