Mielipiteet

Mistäkö hoitajat Suomeen?

Suuret ikäluokat kaatuvat lähivuosina yksi kerrallaan rajoitetusti taikka lähes kokonaan liikuntakyvyttöminä yksityisten hoiva- ja hoitoyhtiöiden sänkyihin, jotka tunnetusti veisaavat ”piunpaut” hoitajamitoituksille äärimmäisen suurien taloudellisten voittojen tavoitteluissaan osakkeenomistajilleen.

Suomesta terveyden- ja vanhushuollon ammattilaiset ovat lähteneet jo vuosikymmeniä surkeiden palkkojensa takia leveämmän leivän perään mm Ruotsiin, Norjaan ja Britteihin asti.

Hoitajapula lieneekin helposti ratkaistavissa nostamalla hoitajien palkkataso vastaamaan edellä mainittujen maiden keskiarvoista palkkatasoa, jolloin suomalaiset hoitajat pysyisivät kotimaan vanhuksia hoitamassa eikä katseita tarvitsisi suunnata filippiiniläisten hoitajien rekrytoimiseksi ”kielikylpyineen”.

Valtiovallalla on ollut tapana vedota valtion kassan tyhjyyteen valtionvarainministeri Petteri Orpon (kok.) suulla, että ”rahaa ei vain nyt ole”. Rahaa kylläkin on, kun sen kohdeohjausta uusitaan siten, että ”omat” hoidetaan ensin ja sitten vasta ”vieraat”, mikäli jotakin jaettavaa vielä kirstun pohjalle jää erittelemättä tässä sen enempää moninaisia säästökohteita.

Kuitenkaan en malta olla mainitsematta pääministerimme Juha Sipilän (kesk.) yksityiskoneellaan lentelemisiä kansan piikkiin mm. EU:n ilmastokokoukseen, johon jopa tasavallan presidentti Sauli Niinistökin reagoi median sivuilla.

Pätemisen tarve ja näyttämisen halu ei näyttäisi kuitenkaan kaikonneen mihinkään edes rahapulastaan ruikuttavalta valtiojohdolta, vaan ”täältä me tullaan…härmän häijyt…omilla rattailla” ja ”akat ja vanhukset tieltä sivuun” -huudahduksin vanhusten maatessa makuuhaavoissaan sontaisissa vaipoissaan hoitamattomina, jotka huhupuheen mukaan ollaan jopa leikkaamassa kahtia… säästösyistä. Ne vaipat meinaan!

Raimo Rönkkö

Uusimmat

Fingerpori

comic