Mielipiteet

Mitä jos kaatosateet tulevat Suomeen? Jos Kokemäenjoki ei pysty taivaalta tulevaa vettä nielemään, on katastrofi valmis

Saksan ja Belgian tulvat jättivät jälkeensä hävitystä Kuva: FRIEDEMANN VOGEL
Saksan ja Belgian tulvat jättivät jälkeensä hävitystä Kuva: FRIEDEMANN VOGEL

Entä jos rankkasateet tulevat Suomeenkin? Nyt ne iskivät paljolti 50 leveysasteen alapuolelle ja siellä paikoitellen tuho on täydellistä. Tuhoja vasta selvitellään ja kokonaisuus selviää myöhemmin.

Tässä ihmetyttää Belgian ja Saksan meteorologien hiljaisuus. Olivatko ilmatieteilijät kesälomalla, kun ei ole kuulunut, että ihmisiä olisi varoitettu? Rankkasateet tulivat vielä paljolti yöaikaan, jolloin ihmiset olivat nukkumassa.

Vai onko nämä `kaatosateet` sellaisia, että niitä eivät näe edes säätutkat, joita varmasti ks. alueella on tiheässä? Paljon on kysymyksiä, mutta tuntuu, että yksi tärkeä ammattiryhmä ”makasi mahaan” tehtävän, mikä heidän olisi pitänyt hoitaa.

Entä jos? Niin, entä jos tällainen rajuilma iskeytyisi 10–15 leveysastetta pohjoisemmaksi ja vähäsen itään päin pituusminuutteja? Silloin se olisi juuri meidän päällä suunnilleen Helsingistä Ouluun.

Toivoa sopii, että sellainen ei koskaan meille tulisi, mutta onko siitä kuitenkin varoittavana esimerkkinä jo pari kuukautta jatkunut ennätyksellinen pouta? Mene ja tiedä, mutta ehkä se ”taivaanisä” jo harkitsee, että pitäisiköhän Suomeakin vähän kastella.

Nämä rankkasateet, jos ne kohdalle osuvat, kurittavat erityisesti kotiseutuani Poria. Siellä on yksi maamme ”valtavirroista”, eli Kokemäen joki. Jos se ei pysty taivaalta tulevaa vettä nielemään, on katastrofi valmis.

Uusimmat

Fingerpori

comic