Mielipiteet

Mitä jos katsotaankin peiliin? On se kumma, kun ne, jotka tuhoavat ja tappavat, saavat huseerata rauhassa, mutta ne, jotka yrittävät suojella ja pelastaa, pyritään vaientamaan

Elokapinan mielenosoitus Helsingissä. Kuva: KIMMO BRANDT
Elokapinan mielenosoitus Helsingissä. Kuva: KIMMO BRANDT

Nuorten mielenosoitukset nostattavat jos jonkinlaisia tunnekuohuja. Miksi näin? Tuleeko tunne, että pitäisi itsekin miettiä näitä hyvin haasteellisia asioita oikein tosissaan, mikä vielä pahempaa, pitäisikö asioille tehdä jotain? Ihan minun itsenikö? Ei kai nyt sentään! Tulee epämukava olo, kun joku antaa ymmärtää, ettei oma mukava ja samaa vanhaa rataa lipuva elämä enää voikaan jatkua.

Jostain syystä on helpompaa peittää oma hämmennys ja orastava pelko ja epävarmuus pilkan ja vähättelyn taakse. Pitää tehdä selväksi, etten minä nyt ainakaan kuulu ”niihin”, Kukkahattutäteihin, vihervassareihin, kaikenmaailman piiperöihin, kettutyttöihin, ekoterroristeihin. Mitä ihmisetkin sanoisivat jos niin luulisivat! Huh, kauhea ajatus!

Mutta voi sentään, halusimme tai emme, sattuu se miten kovin tahansa, olemme joka ikinen tekemisissä sen saman haasteen kanssa, jota nuoret Elokapinan jäsenet vaativat meitä ja päättäjiä ottamaan vakavasti. Jos tämä pallo aiotaan pelastaa, niiltä talkoilta ei säästy kukaan.

Vuosikymmenet on tiedetty, mikä odottaa jos ilmastonmuutosta ei oteta vakavasti. Silti päätöksiä on siirretty ja asioiden on annettu vain olla ja muuttua pahemmiksi vuosi vuodelta. Sukupuuttoaalto, ylikansoittuminen, ilmastonmuutoksen mukanaan tuomat rajut helteet ja aavikoituminen yms. Kuvitelma siitä, että tämä maa on jokin kupla, jota mikään ei kosketa, on aika jo unohtaa.

Olisiko syytä katsoa peiliin? Kyllä! Monta kertaa ja tarkasti. Avata silmät ja katsoa vielä kerran ja miettiä, mitä sieltä näkyy. Kukaan ei ole täydellinen mutta voitavansa on jokaisen tehtävä.

On ihailtavaa, että ainakin osa nuorista ryhtyy toimeen ja pyrkii pelastamaan, mitä pelastettavissa on. Ja pakko heidän niin on tehdä, he jäävät selvittämään tätä surkeaa soppaa, jonka aiemmat sukupolvet ovat välinpitämättömyyttään keittäneet.

On se kumma, kun ne, jotka tuhoavat ja tappavat, saavat huseerata rauhassa, mutta ne, jotka yrittävät suojella ja pelastaa, pyritään vaientamaan. Niin, sinne peiliin on hyvä vilkuilla.

Uusimmat

Fingerpori

comic