Mielipiteet

Mitä maksaa?

Maahan on tulossa ennätyksellisen huono viljasato. Eräässä artikkelissa esitettiin huoli siitä, miten käy oluen hinnalle, jos ohran hinta pulan vuoksi nousee.

Nautin eräänä iltana ravintolan terassilla pienen oluen (1/3 litraa). Se maksoi 5 €. Kun sitä ihmettelin, niin yksi Suomen viidestä miljoonasta ”maatalousasiantuntijasta” tiesi kertoa, että syy on kalliissa raaka-aineessa, eli ohrassa.

Rupesin asiaa laskemaan. Kilosta mallasohraa saa maanviljelijä 15 senttiä. Litraan olutta kuluu noin 300 grammaa ohraa. Joten litran tekoon kuluu vajaa 5:n sentin edestä tätä raaka-ainetta. Joten yhdestä 5:n euron lasillisesta olutta saa pääraaka-aineen tuottaja vähän yli yhden sentin. Kun oluen valmistus on vielä sellaista bulkkitavaraa, että se syntyy täysin käsin koskematta valtavissa sammioissa, niin on käytännössä aivan sama, mitä siihen käytetty vilja maksaa, koska sen merkitys on lopputuotteessa täysin olematon.

Katselin myös kaupassa valtavia oluthyllyjä. Siellä oli lähes 100 erilaista olutmerkkiä.

Oli myös valtava määrä erikoisoluita, jotka saattoivat maksaa 5 € 1/3 litran pullo. Eivätkä nekään siellä tyhjän panttina seiso, kyllä niidenkin kauppa käy. Eli oluen hinta on kaupassakin 5–15 € / litra.

Samalla tulee mieleen, että maitoa saa parhaimmillaan kaupasta litran yhdellä eurolla. Tuottaja saa siitä noin 35 senttiä. Se on sentään alusta lähtien käsityötä ja jokainen litra on kalliilla rehulla tuotettu ja lehmä suurella työllä ja kustannuksilla kasvatettu. Se on myös nopeasti pilaantuvaa luonnontuotetta, joka pitää huolella tuottaa ja käsitellä. Puhumattakaan sen ravintoarvosta ja merkityksestä ruoantuotannossa.

Kaljaa lipitellään pullokaupalla ilman huolen häivää, mutta maidon hinnasta jaksetaan valittaa ja kauppa sen kun halpuuttaa, vaikka tuottaminen on jo nyt niin kallista, että koko homma on Suomessa vaakalaudalla.

Maajussin jälkeläinen


Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti