Mielipiteet

Mitä Orpo tarkoitti? Että poliittinen oikeisto on muka luonut kaikki maailman parhaat julkiset palvelut?

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo. Kuva: Arttu Laitala
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo. Kuva: Arttu Laitala

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo todisti Ylen vaalitentissä historiasta tavalla, joka jäi soimaan korvissa ja aiheuttamaan päänvaivaa. Tenttiä alustaneessa puheessaan Orpo väitti, että ”kaikki maailman parhaat julkiset palvelut on rakennettu oikeistolaisen politiikan ja ideologian helmillä”.

Vaalitaistelun tuoksinassa kokeneeltakin poliitikolta voi lipsahtaa sammakoita suustaan. Orpon väite sisältyi kuitenkin tarkkaan valmisteltuun ja huolellisesti harjoiteltuun puheeseen. Sen vuoksi sen äärelle on syytä pysähtyä ja kysyä, mihin se perustuu.

Orpo siis väittää, että poliittinen oikeisto on ideoinut ja luonut ns. hyvinvointivaltion. Mihin Orpo häivyttää eräänlaisena prototyyppinä pidetyn ruotsalaisen kansankotiajattelun, joka rakentui pitkälti sikäläisten sosiaalidemokraattien pitkän valtakauden aikana?

Tai mitä on ajateltava Suomen sotien jälkeisestä historiasta? Kokoomushan oli vuosikymmenet enimmäkseen oppositiossa ja pääsi pysyvämmin hallitukseen vasta 1980-luvun lopulla. Esimerkiksi peruskoulu- ja terveyskeskusuudistuksessa kokoomus toimi enimmäkseen jarrumiehen roolissa.

Entäpä monet työelämää ja -ehtoja koskevat uudistukset ja parannukset? Ovatko nekin oikeistolaisen politiikan ja ideologian helmiä, vai olisiko esimerkiksi ammattiyhdistysliikkeen ponnistuksilla osuutta asiaan?

Petteri Orpo ei varmaan vaalikiireiltään ehdi vastaamaan, joten käännetäänpä kysymys vaikkapa Sanni Grahn-Laasoselle ja Timo Heinoselle. Pitääkö historiaa ruveta kirjoittamaan uudestaan vai mihin väite oikeistolaisen ideologian ylivertaisuudesta perustuu?

Lienee paikallaan muistuttaa, että eräs tunnettu kokoomuspoliitikko opasti aloittamaan tosiasioiden tunnustamisesta, ei niiden värjäämisestä oman aatteen mukaisiksi.

Uusimmat

Fingerpori

comic