Mielipiteet

Mitä tänään syötäisiin?

Suomalaisen perusruoan pitäisi nyt olla arvossaan. Kuva: Lassi Puhtimäki
Suomalaisen perusruoan pitäisi nyt olla arvossaan. Kuva: Lassi Puhtimäki

Koronaviruksen vuoksi monet joutuvat nyt viettämään jopa viikkokausia kotona ja aika tulee pitkäksi. Nyt kun on aikaa, niin kannattaa tehdä vaikka ruokaa oikein pitkän kaavan mukaan.

Silloin kannattaa myös harkita, mitä raaka-aineita hankkii, etenkin kun nyt on aikaa ja jos on tarvetta säästää ja syödä terveellisesti puhtaita elintarvikkeita. Siinä tapauksessa kotimaiset peruselintarvikkeet ovat todella järkevä valinta.

Jostakin syystä kuitenkin näyttävät kaupasta ensimmäiseksi häviävän einekset ja valmiit ja puolivalmiit tuotteet. Jos ollaan oikeasti tiukoilla, niin tuntuu oudolta, että ulkomaiset pastat, pitsat, riisit, lasagnet, nuudelit, bataatit, makaronit, ym. ovat ne jotka menevät parhaiten kaupaksi. Luulisi, että kotimaiset kaura- ym. viljatuotteet, peruna, lanttu, porkkana, kalat, ym. halvat peruselintarvikkeet olisivat nyt hittejä. Etenkin kun niiden ravintoarvo on huippuluokkaa verrattuna edellä mainittuihin tuontielintarvikkeisiin.

Esimerkiksi riisin hiilijalanjälki verrattuna kotimaisiin kauraan ja perunaan on yli satakertainen, kun puhutaan niiden ravintoarvoista. Soijajuoman vastaava arvo verrattuna kotimaiseen maitoon on myös yli kaksinkertainen. Myös banaanin hiilijalanjälki on moninkertainen verrattuna porkkanaan ja vaikka ruisleipään. Luulisi etenkin vegaanien ja vihreiden olevan tässä suhteessa eturintamassa, mutta päinvastoin, he ovat näiden suurkuluttajia.

Ei voi puhua samana päivänäkään kaurapuuron ravintoarvoista, terveellisyydestä ja hinnasta, kun verrataan sitä maissimuroihin tai mysliin. Mysli ja maissi sisältävät kaurapuuroon verrattuna runsaasti myös sokeria ja rasvaa. Jos ne syödään vielä makean jogurtin kanssa, on lopputulos todella epäterveellinen, kallis ja lihottava.

Jos yleensä halutaan vaikuttaa Suomen nousuun lamasta, maksutaseesta, huoltovarmuudesta, työllisyydestä, jopa koko maan asuttuna pitämisestä, ym. niin kannattaa todella harkita, ostaako ulkomaalaisia vai kotimaisia tuotteita.

Kuka tietää, milloin tulee yhtä yllättäen koronaa vastaava epidemia elintarvikealalle, jolloin kotimainen tuotanto nousee arvoon arvaamattomaan. Mitä silloin syödään, jos oma tuotanto on ajettu alas?

Uusimmat

Fingerpori

comic