Mielipiteet

Mitäpä jos Tammelassa pidettäisiin perinteiset kuntavaalit 13.6.2021 – Tammelan laaja kunta on todella paljon muutakin kuin kouluverkko

Kuva: Ville Mäkilä
Kuva: Ville Mäkilä

”Kansa, joka ei tunne historiaansa, ei voi rakentaa tulevaisuuttaan”, totesi aikoinaan Adolf Ehrnrooth. Tammelan kunta sai 1980-luvun alussa luvan peruskorjata ja laajentaa nykyisen koulukeskusrakennuksen. Asukasluku oli v. 1958 yli 8000 ja v. 1982 5550 asukasta. Asukasluvultaan jatkuvasti alenevassa kunnassa hanke oli silloin suurinvestointi.

Kerrostalojen rakentaminen yhdessä uuden koulurakennuksen kanssa loi uskoa tulevaisuuteen. Koulukeskuksen jälkeen rakennettiin mm. paloasema, tekninen tukikohta, terveysasema, liikuntakeskuksen huoltorakennus ja uusi kunnantalo, joka maksoi nykyrahassa lähes 8 milj. euroa. Asukasluku kääntyi nousuun ja oli v. 1997 jo 6200.

Kaikesta selvittiin yhdessä asioista päättäen ja tulevaisuuteen luottaen. Sitten tehtiin esitys Liesjärven koulun lakkautuksesta, joka ei silloin vielä toteutunut. Koulukeskuksen yhteyteen rakennettiin uusi ala-asteen koulurakennus v. 2002. Asukasluku oli v. 2007 jo 6650, kun valtuusto päätti lakkauttaa Liesjärven ja Saaren koulut, Letku ja Porras saivat vielä jatkaa.

Maailma, Suomi ja Tammela lamaantuivat v. 2008. Tulevaisuuden usko loppui? Asukasluku kääntyi laskuun. Vuonna 2014 tehtiin valtuustoaloite Letkun ja Teuron koulujen lakkautuksista, jonka seurauksena v. 2016 tehtiin neljän koulun lakkautusyritys. Valtuuston päätöksen Hämeenlinnan hallinto-oikeus kumosi. Kiireellä tehtiin ennen kevään 2017 kuntavaaleja uusi päätös Kaukjärven, Letkun, Myllykylän ja Teuron koulujen lakkautuksista. Kaukjärven ja Letkun koulut on suljettu, Myllykylä odottaa uusia koulutiloja. Teuron koulu sai luvan jatkaa.

Kevään 2017 kuntavaalit olivat minun mielestäni yhden asian vaalit, kyläkouluvaalit, joiden tuloksista olemme saaneet nyt ”nauttia” 4 vuotta. Joten ei enää lakkauteta kyläkouluja, rakennetaan uusi yhtenäiskoulurakennus ja jätetään alakoulurakennus purkamatta.

Koronan jälkeen mikään ei tule olemaan entisellään. Maailma ympärillämme muuttuu, muututaan sen mukana ja keskitytään yhdessä uuden tulevaisuuden rakentamiseen. Tammelan laaja kunta on todella paljon muutakin kuin kouluverkko.

Uusimmat

Fingerpori

comic