Mielipiteet

Mitäs me sisäilma"tohtorit"

Puheet rakennusten sisäilmojen huonosta laadusta ovat suurelta osin vääriä. Helsingissä on paljon n. 100 v vanhoja korkeita tiilirakenteisia kerrostaloja, joissa ilmanvaihto tapahtuu painovoimaisesti muurattujen hormien kautta katolle ja korvaava ilma huoneistoihin otetaan avattavien ikkunoitten kautta. Lisäksi välipohjaeristeet ovat sammalta ja hiekkaa. Näissä asunnoissa on tunkkainen sisäilma, mutta kukaan asukkaista ei mustamaalaa asuntojaan, kun niiden arvo on huoneistoilta (yksiöt ja kaksiot) 400–600 t:tta €. Hallittua koneellista ilmanvaihtoa julkisissa rakennuksissa on Suomessa ollut jo lähes 100 vuotta.

Rakennuksissa, joissa on kosteusvaurioita, on myös homeitiöitä ja ilman laatu on huonoa. Nämä kohdat pitää välittömästi korjata kaikilta osin, vuotokohdat paikkaamalla ja vaurioituneet rakenteet uusimalla.

Olli-Pekka Jasu kirjoitti yhtenäiskoulun huonosta sisäilmasta. Jos kannanotto perustui tutkittuun tietoon asia on ok, mutta jos tieto oli mututuntumaa tai metsäradiosta kuultua, on tällaisten lausuntojen antaminen tuolta tasolta kansan kiihottamista ja epävarmuuden lietsomista opettajiin, oppilaisiin ja oppilaitten vanhempiin.

Älkää liatko kotipesäänne, teille palkkaa maksavaa arvokiinteistön omistajaa Tammelan kuntaa.

Opettajien työ-uupumisia, päänsärkyjä tai kirveleviä silmiä, ei saa pistää koulutilojen sisäilmojen piikkiin. Näitä samoja ongelmia on missä tahansa ammatissa, metsureillakin vaikka työskentelevät ikänsä ulkoilmassa ja niitä löytyy myös kotioloista.

Lehtori Sotkalle sanoisin, että rakennuksen runkoviemärit eivät haise, jos kalusteliitokset ovat kunnossa. Lisäksi hajuhaittoja syntyy kuivista lattiakaivoista ja viemärien tukossa olevista tuuletusputkista. Edellä olevat viat on tosi helposti korjattavissa huoltomiesten toimesta.

Yhtenäiskoulun naapurin, Kaskelininkulman 15 v:tta vanhaan taloon on kahteen asuntoon jouduttu vaihtamaan kaatoaltaiden liitoskumit runkoviemäreihin ja hajuhaitat loppuivat siihen, emme edes miettineet uusia hyvin tehtyä arvokasta kiinteistöämme.

Se sitten siitä asiantuntemattomuudesta!

Pysykäämme Sotka kumpikin lestissämme ja kunnioittakaamme toinen toistemme ammattitaitoja.

Ihmettelen, miksi Jasu ja Sotka jauhavat vielä sisäilma-asioita, kun on tehty päätös, että rakennustyöt alkavat yhtenäiskoulussa. Mielestäni nyt pitäisi keskittyä siihen, miten kyseinen projekti hoidetaan.

Mielenkiinnolla odottelen myös vuoden kuluttua pidettäviä kunnallisvaaleja, sillä niissä vaaleissa saattaa tulla suuria, yllättäviäkin henkilömuutoksia kuntamme poliittisissa päättäjissä.

Ei ole kuntamme kannalta eduksi, että yksi ammattikunta sidosryhmineen on liian voimakkaasti kunnallisessa päätöksenteossa mukana.

Keskusteltuani kylillä ja turuilla kuntalaisten kanssa en ole tavannut runsaan puolen vuoden aikana yhtään henkilöä, joka olisi ollut nykyisen koulurakennuksen purkamisen kannalla ja uuden koulun rakentamisen puolesta.

Elämme ”kolmatta maailmansotaa”, jossa yhteinen vihollinen on koronavirus. Tuliaseita ei käytetä, silti kuolonuhrien määrä on suuri. Tästä vaikeasta tilanteesta ei Tammelan kuntakaan selviä ilman miljoonien eurojen menetyksiä. Laittakaa päättäjät kouluprojekti välittömästi uuteen suunnitteluun ja päätöksentekoon.

Uusimmat

Fingerpori

comic