Mielipiteet

Miten juuri Suomessa on valtava ilmasto-ongelma? Suomi on harvaan asuttu maa, jossa metsä kasvaa ja tilojen sadotkin ovat pieniä verrattuna suuriin tuottajamaihin

Suomalaista metsänhoitoa. Kuva: Nina Susi
Suomalaista metsänhoitoa. Kuva: Nina Susi

Suomessa valtakunnan mediasta (= Helsingin) saa sellaisen kuvan, että juuri meillä Suomessa on jokin valtava ilmasto-ongelma, jonka syynä ovat lähinnä oma liikenne, metsänhoito ja maatalous.

Täytyy vain ihmetellä, että miten selviävät sitten muut maailman valtiot?

Maailmalla tuhoutuu koko ajan lopullisesti tuhansia hehtaareja sade- ym. metsää joko kuivuuden, metsäpalojen tai peltojen raivausten tieltä. Meillä metsä kasvaa enemmän, kuin sitä käytetään ja uutta istutetaan koko ajan lisää. Silti tietyt EU edustajat ajavat meille samaa lainsäädäntöä kuin muuhun maailmaan.

Avohakkuut ovat jatkuvan valituksen aihe, vaikka meillä ne ovat pinta-alaan nähden erittäin pieni osa ja niiden keskikoko on 1,5 hehtaaria. Esimerkiksi Kanadassa vastaava luku on jopa 100-kertainen, Ruotsissakin ainakin kolminkertainen.

Miten pärjäävät esimerkiksi Keski-Euroopan EU-maat kuten Hollanti, jonka metsät on käytetty jo satoja vuosia sitten laivanrakennukseen ja loput ovat lähinnä puistoja tai puupeltoja? Se on myös maailman toiseksi suurin maataloustuotteiden viejä maailmassa.

Miten sen maatalous ei saastuta, vaikka joka ainoa neliö on viljelyksessä ja sadot moninkertaiset Suomeen verrattuna? Eikä sellainen sato tule ilman rajua lannoitusta. Kun vielä viljellään valtavasti kukkia, jota kuskataan lentokoneilla ympäri maailmaa ja joka ei auta yhtään ihmisten ravitsemista, päinvastoin.

Siellä on myös lehmiä pinta-alaan nähden moninkertaisesti Suomeen verrattuna, mutta eikö niiden päästöt aiheuta metaanipäästöjä ja lanta saastuta maata ja kaikkialla risteileviä kanavia?

Suomi on monin verroin suurempi ja harvaan asuttu maa, jonka pellot ja sadot ovat pieniä verrattuna suuriin tuottajamaihin. Talvi tekee myös sen, että on vain yksi sato vuodessa.

Pakkohan meidän on myös autoja käyttää, kun matkat ovat pitkät ja maa harvaan asuttu eikä ole mitään mahdollisuutta yleiseen julkiseen liikenteeseen.

Uusimmat

Fingerpori

comic