Mielipiteet

Miten toteuttaa hallittu siirto hyvinvointialueen perustamisessa? Vanhan jatkaminen ei ole kehitystä eikä tuota lisää terveyttä ja hyvinvointia.

Hyvinvointialueen perustaminen on kova urakka. Kuva: Lassi Puhtimäki
Hyvinvointialueen perustaminen on kova urakka. Kuva: Lassi Puhtimäki

Kanta-Hämeen hyvinvointialueen perustamisessa siirretään nyt vielä olemattomaan organisaatioon 6000 työntekijää, 750 000 000€ kustannukset ja tuhansia sopimuksia, joiden perusteella kunnat ja kuntayhtymät vielä tämän vuoden järjestävät palvelut kantahämäläisille. Muutos on valtava ja nykyisten järjestäjien tavat tuottaa palvelut vaihtelevat paljon organisaatioiden ja seutujen välillä.

1.3.2022 aloittavan aluevaltuuston tärkein tehtävä ensi vaiheessa on varmistaa palveluiden hallittu siirto, jotta asukkaat saavat tarvitsemansa palvelut keskeytyksettä. Tätä helpottaa se, että pääsääntöisesti samat ihmiset, jotka palvelun nytkin tuottavat, ovat samassa tehtävässä myös vuoden vaihteen jälkeen.

Jo ennen palveluiden siirtoa uudet päättäjät organisoituvat. Nyt on ainutlaatuinen tilanne etsiä parasta mahdollista organisoitumistapaa. Elämänkaaren mukaan rakentuvat lautakunnat ja matriisissa läpileikkaavasti toimiva palveluorganisaatio voisi olla kiinnostava malli tutkia tarkemmin. Koko Suomessa käydään valtavaa kilpailua hyvästä henkilökunnasta ja Kanta-Hämeessä meidän pitää onnistua luomaan houkutteleva ja vetovoimainen hyvinvointialue myös henkilöstölle.

Kun Kanta-Hämeen hyvinvointialue on saanut otettua haltuun kaikki palvelut, alkaa niiden yhtenäistäminen ja kehittäminen, jotta palvelut olisivat kaikille käyttäjille yhdenvertaiset ja tasalaatuiset. Tässä yhteydessä pitää myös jonkun muuttua. Vanhan jatkaminen ei ole kehitystä eikä tuota lisää terveyttä ja hyvinvointia.

Uudet toimintamallit, digitalisaation nykyistä laajempi hyödyntäminen, ennakoiva puuttuminen ja hoiva sekä palveluiden monituottajamalli on otettava mahdollisimman laajasti ja rohkeasti käyttöön. Jotkut palvelut on tarkoituksenmukaista edelleen järjestää mahdollisimman lähellä asiakasta, jotkut kannattaa järjestää seutukunnittain ja osa keskitetysti. Edelleen jää tarvetta ostaa vaativaa ja harvoin tarvittavaa palvelua maakunnan ulkopuolelta.

Uusimmat

Fingerpori

comic