Mielipiteet

Mittasuhteita ilmastonmuutoksessa

Tarvitaan noin 90–100 yhdistelmärekkaa kuljettamaan riisikuormaa, josta jokaiselle ihmiselle annettaisiin yksi riisinjyvä. Suomalaisten ”ruokkimiseen” riittäisi pieni kuorma-auto.

Suomen osuus ilmastopäästöistä mitättömyydessään on suurempi, kuin yhden äänestäjän paperille rustaama numero Forssan kunnallisvaaleissa.

Ilmastonmuutoksessa yhden ihmisen valinnat vaikuttavat yhtä paljon, kuin pilaantuneen riisinjyvän maku rekan tai kuorma-auton lavalla saati lautasella – ei yhtään mitään.

Ilmastonmuutos yhdistetään maapallon pelastamiseen. Tilannetta kuvitetaan kärsivillä jääkarhuilla, metsäpaloilla, jätelautoilla, ympäristökatastrofeilla ja milloin milläkin. Totuus kuitenkin on, että Tellus ei tarvitse ihmisiä mihinkään. Ainoastaan ihmisiä kiinnostaa säilymisemme. Miljoona vuotta ihmisen jälkeen täällä vallitsee taas toisenlainen tasapaino, eikä meistä ole jäljellä mitään. Vuodessa on 31536 tuhatta sekuntia. Kosmologisesti tuo määrä vuosina on maapallolle paljon vähemmän kuin vuorokausi.

Ilmastoahdistus on vääristynyt, eikä se ole asian kovassa ytimessä. Tilanne on vielä paljon pahempi kuin ahdistus. Suomalaisille riittää, kun Golf-virta siirtyy ja sitten saadaan lapioida ilmastonmuutosta ympäri vuoden kulkuväyliltä. Punaisen lihan syöminen loppuu tai vähenee murto-osaan muutaman vuosikymmenen sisällä, koska sen tuotanto nostaa hinnat taivaisiin. Nykyisen kaltainen lentäminen ja rahtiliikenne loppuu, kun polttoaine on käytetty. Ilmastonmuutos on vain piste katastrofin päällä, jonne olemme itsemme ajaneet holtittomasti lisääntymällä ja ikuista kasvua tavoitellen. Nyt ollaan tässä, eikä takaisin päästä.

Suomalaiset kuormittavat ilmastoa suhteessa paljon. Emme voi mitenkään pärjätä vertailussa edes Euroopan mittakaavassa, mutta ei meidän pidäkään: ilmasto on ankara ja välimatkat pitkät. Ei tällaisia olosuhteita maailmassa paljon ole. Hoidetaan homma jatkossa niin hyvin kuin voidaan ja parannetaan pikkuhiljaa.

Etsitään se punainen lanka ja lakataan hötkyilemästä. Panostetaan helppouteen. Ei nykyihminen innostu lajittelemaan jokaista jätettä. Jätteenkäsittelyn pitäisi se tehdä. Sähkö pyörittää vehkeitä yhtäältä tuotettiin se millä tavalla tahansa. Päättäjien se pitäisi linjata. Kukaan ei halua haittaveroja. Sen sijaan valtiovallan pitäisi määritellä, mitkä ovat kelvolliset päästörajat.

Suomi ei ilmastonmuutosta ratkaise, mutta tehdään osamme, näytetään mallia ja myydään osaamistamme, sillä hyvät toimivat jutut leviävät aina. Muuta ei meidän tarvitse tehdä, kuin kantaa osamme. Sen pitäisi tapahtua itsestään eikä pakottamalla.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti