Mielipiteet

Moitteet niille, keille ne kuuluvat

Taksien sote-ajoista on noussut myrsky.

Olen monessa yhteydessä käyttänyt sanontaa: Kunnia sille kenelle se kuuluu. Jo pitkään ovat kaikki tienneet ja nähneet, että taksiuudistus meni täydellisesti pieleen. Luin keskiviikon lehdestä (FL 26.9), kuinka huonosti taksiuudistus on kohdellut syyttömiä ihmisiä.

Kahden tunnin autokyydin odotus sairaalle pyörätuolipotilaalle ja odotus pienelle pojalle ulkona on molemmille aivan mahdoton vaatimus. Nämä kaksi esimerkkiä ovat vain pieni näyte siitä, millaista suomalaisten elämä tulee olemaan. Siksi otsikon vaatimus on ihan oikeaan osunut, moitteet niille kenelle ne kuuluvat.

Ei ole oikein, että moititaan yksittäisiä ihmisiä, kuten taksikuskeja ja Taksi Tampereen keskuksen hoitajaa. Varmaan he tekevät työnsä niin hyvin kuin voivat, mutta vika on järjestelmässä, joka ei ole loppuun asti mietitty. On varmaankin lähdetty soitellen sotaan ja meinattu, että kyllä se siitä.

Onko Taksi Tampereen hoidettavaksi laitettu liian suuri alue? Täällä “meitin Forssassa”, ja naapurikunnissa olisi pärjätty entisin keinoin. Olihan täällä meidän oma tyykikyytimme ja taksit, joiden toimesta kuljetukset hoituivat hyvin ja kohtuullisin kustannuksin. Uudistetun järjestelmän tuomista hintojen korotuksista ei tiedä kukaan.

Varmaankin nyt pitää ryhtyä etsimään syyllistä, kuka taikka mikä puolue on kyseisen aloitteen tehnyt ja miksi maan hallitus on tuollaisen aloitteen toteuttamiseen lähtenyt. Saman tahon alulle panema taitaa olla hitaasti vastatuulessa etenevä sote-uudistus, jonka mahdollisesti toteutuessa kuntarajat katoavat ja Suomen pitäisi pärjätä jaettuna 18 alueeseen. Hallituspuolueilla ja yksittäisillä edustajilla ovat hermot tosi kireällä, jonka seurauksena yhden ministerin toiminnasta äänestettäessä meinaa koko hallitus kaatua.

Kun eduskuntavaalit ovat lähellä ja heistä valitaan maalle uusi hallitus, niin SOTE-uudistus ja Maakuntien muodostaminen saisivat jäädä lepäämään yli vaalien. Vaalilla valitut uudet ihmiset voisivat keksiä tuorein ajatuksin uudet ja hyvät parannuskeinot edellä mainittuihin asioihin.

Erkki Kaakinen

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti