Mielipiteet

Monitoimikeskus ja muut koulut

Uuden monitoimikeskuksen ensimmäisten kustannusarvioiden valmistuttua ja ylitettyä kaupunginvaltuuston asettaman kustannusraamin on alkanut odotettukin keskustelu tässä talousraamissa pysymisestä ja sen tarpeellisuudesta.

Monitoimikeskukseen on siirtymässä noin 30–35% Forssan kaupungin peruskouluikäisistä lapsista. Katsonkin tarpeelliseksi kirjoittaa sananen sen toisen osan, siis 2/3 forssalaisista oppilaista puolesta.

Toivottavasti puurot ja vellit eivät mene sekaisin — on tehty päätös rakentaa koulu-päiväkoti ja sen yhteyteen koulun liikuntasali, ei liikuntahallia. Ensin mainittu on lainmukainen kunnan velvoite, jälkimmäinen ei ole. Toivottavasti missään keskusteluissa ei nouse edes esiin ajatus säästämisestä koulu-päiväkodin yhteydessä isomman hallin aikaansaamiseksi.

Monitoimikeskuksen valmistuessakin ja toiminnan siellä käynnistyessä kaksi kolmannesta forssalaisista lapsista edelleen opiskelee toisaalla, kouluissa, jotka vaativat niiden pitämistä edelleen toimintakuntoisina ja turvallisina oppimisympäristöinä, joskus ehkä peruskorjauksia tai uudistuksiakin. Mitä kalliimmaksi monitoimikeskus tulee, sitä enemmän se vaikuttaa kaikkiin perusopetuksen yksiköihin. Syntyvä velka pitää maksaa takaisin, lyhennys menee sivistystoimen talousarvioon ja sieltä perusopetuksen kuluihin näkyen suoraan koulujen käyttökustannuksissa ja sitä kautta opetukseen käytössä olevissa euroissa.

En usko profiloituvani liikunnan ja urheilun vastustajaksi myöntäessäni etten ole halukas tinkimään tulevaisuuden perusopetuksen toimintaedellytyksistä suuremman liikuntahallin aikaansaamiseksi. On vaikea uskoa valtion liikuntapaikka-avustuksenkaan olevan se hukkuvan oljenkorsi, käsitykseni mukaan ne jaetaan nimenomaan liikuntatiloihin, koulujen saleihin niitä ei oikein tahdo saada.

Muistutan vielä siitä, että pitkään forssalaisen ikäluokan vahvuus oli siellä 160 lapsen kieppeillä per vuosikerta. Nyt laskelmia on tehty 125 syntyvän lapsen mukaan, mutta ihan viime vuosina ei siihenkään ole päästy eikä päästä ymmärrykseni mukaan tänäkään vuonna.

Kuten valtuustosalia myöten viime keväänä sanoin, on useampia tutkimuksia (kilpa)urheilevien lasten määrästä suhteessa koko ikäluokkaan. Tältä pohjalta uskon olevan turvallista luottaa siihen, että nyt suunnitelmissa oleva pienempi, mutta nykyistä Tölön salia suurempi liikuntatila riittää tulevaisuudessa Feeniksin ja muiden salien kanssa kattamaan paikallisten seurojen ja myös muiden yhdistysten tarpeet. Valtuuston asettamassa raamissa pysyessämmekin taloudenpidossa riittää työsarkaa pitkälle tulevaisuuteen.

Vastuullista päätöksentekoa toivoen

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti