Mielipiteet

Monitoimikeskus ja uuden keskussairaalan rakentaminen

Me kokeneet valtuutetut muistamme vielä Forssan kriisikunta-ajat, Forssan seudun saaman rakennemuutosstatuksen ajat ja kaupungin n.130 työntekijät irtisanomiset jne.

Forssa osasi silloin hyvin hyödyntää 2007-2008 rakennemuutoksen tuomat monet kehittämismahdollisuudet. Työ- ja elinkeinoministeriökin arvioi Forssan onnistuneen hyvin rakennemuutoksen mahdollisuuksien hyödyntämisessä. Kovalla työllä ja tarkalla taloudenpidolla kriisikunnasta noustiin.

Tällä hetkellä Forssan ja koko seudun kehittämistä jarruttaa luottamuspula. Kuntien päätöksenteon pitää olla paljon ennustettavampaa, siihen pitää niiden ihmisten ja yritysten, jotka suunnittelevat seudulle muuttoa, voida luottaa. Kuntien pitää sitoutua vielä vahvemmin toimivien edellytysten luomiseen yrittämiselle. Näin ei ole nyt.

Seudultamme puuttuu vahva visionäärinen johtajuus ja puuttuu myös rohkeita yrittäviä ihmisiä, jotka uskaltavat ottaa riskejä.

Otan esimerkin. Seutumme mittavaa hevosalan resurssikeskittymää tutkimuksen, koulutuksen ja ravi-, sekä ratsastusurheilun ympärillä ei ole kukaan ainakaan vielä hyödyntänyt kokonaisvaltaisesti matkailupalveluina.

Tarvitaan yrittäjä, joka rakentaa nämä erinomaiset mahdollisuudet alan kouluttajien, yrittäjien ja eri tahojen kanssa yhdessä matkailu- ja harrastuspalveluiksi. 150 km:n säteellä on lähes 2 milj. Ihmistä, joiden joukossa on satoja tuhansia hevosista kiinnostuneita.

Palvelut pitää rakentaa valmiiksi matkailupaketeiksi. Miksi kukaan ei tartu tähän valmiiseen ja erinomaiseen yrittämisen mahdollisuuteen??

Forssan kaupungin verotulokertymän kasvuarvio on prosentin luokkaa/v. Jos Maakuntauudistus toteutuu, kaupungin verotulokertymä putoaa radikaalisti. Noin 8 veroprosentin suuruisella verokertymällä pitää Forssan kaupungin hoitaa nykyiset ja tulevat velkansa!

Seudulta siirtyy 98 milj.euroa verotuloja maakuntaan rahoittamaan SOTE-palveluja. Forssan osuus on runsas puolet tästä. Onko kaupunki tehnyt tarkat laskelmat tämän vaikutuksista lähivuosien taloutemme kestävyyteen? Monitoimikeskuksen rakentaminen ollaan tuomassa kaupunginvaltuustoon 11.6.

Rakentamisen kustannushaarukkana puhutaan 20-30 milj.euroa. Koijärven koulua rakennettaessa kustannusarvio oli erittäin tiukka ja siinä piti pysyä. Koulun pihatyötkin tehtiin kylien toimesta talkoilla. Mistä nyt tällainen leväperäisyys kustannusarviossa?

Kanta-Hämeen Keskussairaala on saanut ministeriöltä luvan uuden sairaalarakennuksen rakentamiseen Hämeenlinnaan, kustannusarvio on n.388 milj.eruoa ja sen päälle parkkihallit. Keskussairaalan rakentamisen rahoittaminen on vielä auki. Jos Maakuntauudistus hyväksytään eduskunnassa, sairaalan rakentamisen toteuttaa ja rahoittaa Maakunnan Tila oy. Jos makusote kaatuu eduskunnassa, keskussairaalan rakentaminen maksatetaan maakunnan kunnilla! Forssan osalta puhutaan 40-60 milj. Euron haarukasta, joka olisi kaupungin maksuosuus uudesta sairaalasta.

Siksi pidän välttämättömänä sitä, että monitoimikeskuksen rakentamispäätös tehdään vasta sitten kun eduskunnan päätös makusotesta on tehty. Vasta silloin meillä on varmuus uuden keskussairaalan rakentamisen rahoittajasta. Perään päättäjiltä nyt vastuuta.

Sirkka-Liisa Anttila

kaupunginvaltuutettu (kesk)


Uusimmat

Fingerpori

comic