Mielipiteet

Monitoimitalo.

Sivistysjohtaja latasi sellaista faktaa pöytään seminaarissa, että järkisyin on paha hanketta vastustaa. Tiedän, vaalien alla vastustin hanketta jyrkästi, mutta nyt kun selvitys on edennyt ja tietoa on tullut enemmän, niin kokonaisuutena uuden rakentaminen on järkevämpää. Listaanpa tähän syitä:

1) Arvioista on esitetty kaikenlaista kritiikkiä. Uuden rakentamisen kustannuksia on toisten mielestä vähätelty siinä missä kunnostamisen arviota paisuteltu. Käytännössä tehtiin mitä hyvänsä, puhutaan ainakin 20 miljoonan investoinnista. Todellisuudessa hinta kohonneen 25 miljoonan nurkille, jos riittääkään. Uuden seinän tekemisen kustannuksia on helpompi arvioida kuitenkin aina, ja kun puhutaan neljän kiinteistön korjaamisesta, tulee sieltä joku pommi väkisinkin vastaan, ja budjetti menee siinä.

2) Uuden myötä päästään käyttökustannuksista noin miljoonan verran vuodessa edullisemmin, kuin muiden korjaamisella. Tarkoitus on, että käyttömenojen kustannuksissa säästämällä saadaan maksettua valtaosa lainasta pois.

3) Vaikka Forssa ottaisi sen 20-25 miljoonaa lainaa, ollaan velkaa asukasta kohden vasta maan keskiarvossa. Tässä on unohtunut, että Forssa on hoitanut taloutensa poikkeuksellisen hyvin ja nyt meillä on varaa lainaa ottaa.

4) Väistötiloja ei tarvita, mikäli uusi tönö tehdään tyhjälle tontille. Itse pidän tätä todennäköisesti tärkeämpänä kuin moni muu kollega. Väistötilat maksavat ja parakissa opiskelu häiritsee opintoja.

5) Suunnitellessa uutta, pystymme vaikuttamaan paljon enemmän siihen, että mm. erityislapset saavat kunnon tilat, jotka sopivat heidän tarpeisiinsa. Vaikka samaan rakennukseen tulle päiväkoti, ala- ja yläaste, ei se tarkoita, että oppilaat summittaisesti lyötäisiin samoihin tiloihin. Mm. Tammelan koulukeskuksessa on samassa rakennuksessa eri tasoisia oppilaita, jotka tuskin edes näkevät toisiaan koskaan.

6) Lainojen ja rakentamisen hinnat ovat nousussa. Tekemällä määrätietoinen investointi nyt vältymme siltä, että budjetit paukkuu, kun korjaamista ja lainanottoa siirretään useammalle vuodelle.

7) Uuden rakentamisen voi tietysti möhliä totaalisesti, mutta niin voi korjaamisenkin. Valvonta – oli ratkaisu mikä hyvänsä – on järjestettävä hyvin.

8) Uusi monitoimitalo ei ole syy sulkea muita kouluja kuin Tölö ja Kuhala (sekä vieressä olevat päiväkodit). Tähän keskusteluun kuitenkin palataan todennäköisesti myöhemmin, sillä syntyvyys on voimakkaassa laskussa seudullamme. Vanhojen peruskorjaus ei kuitenkaan takaa muiden koulujen säilyttämistä. Niin kauan, kuin Heikalla ja Vieremässä riittää oppilaita, pidetään ne koulut pystyssä.

9) Monitoimitalon yhteyteen on tarkoitus rakentaa ainakin jonkin kokoinen liikuntahalli. Henkilökohtaisesti kannattaisin suurinta vaihtoehtoa, jolloin voisimme järjestää täällä myös kansallisen tason pelejä. Jokatapuksessa uusi liikuntahalli vastaa kovaan kysyntään urheilutiloista.

Näistä syistä olen päätynyt kannattamaan monitoimitalon rakentamista. Luonnollisesti olen avoin keskustelulle.

Manu Mäkinen (Vas.)


Uusimmat

Fingerpori

comic