Mielipiteet

Monitoimitalosta ja päätöksien teosta

Nyt kun kaupunginhallitus näytti vihreää valoa monitoimitalolle, on lehden sivuille ilmestynyt kirjoituksia sitä vastaan. Ennätettiin allekirjoittanuttakin jo syyttää siitä, etten ota lapsia huomioon. No, minäpä otan. Ja etupäässä.

Tässä koko hommassa suurin ongelma on väärän tiedon levittäminen ja yksinkertaisesti vastuun kantaminen. Väärää tietoa on se, että jos sote tulee, niin meiltä loppuvat rahat. Ne menetetyt rahat olisivat menneet terveydenhuoltoon – sinällään, että en usko koko soten toteutuvan tällä mallilla. Meillä on myös noin puolet velkaa asukasta kohden verrattuna maan keskiarvoon, joten takkimme kestää kyllä.

Eniten kuitenkin harmittaa se, että puhutaan oppilaiden laittamista samoihin tiloihin. Kyllä, yhden rakennuksen sisään, mutta ei missään tapauksessa sekaisin keskenään. Monitoimitaloon on suunniteltu omat tilansa kaikille erityislapsille, päiväkotilaisille, ala-astelaisille ja yläasteisille. Tammelan koulukeskuksessa on ollut ylä- ja ala-aste saman katon alla vuosikausia, eikä siitä ole seurannut mitään ongelmia.

Tässä vaiheessa puhutaan siitä, rakennetaanko uusi rakennus vai ei. Suunnitelmat sisäseinistä ja tiloista ovat korkeintaan luonnoksia, ja ne – mikäli hanke toteutuu – on tarkoitus suunnitella yhdessä opettajien, oppilaiden ja vanhempien kanssa.

Olemme tässä tilanteessa, koska nykyisiä tiloja ei ole kunnostettu riittävästi. 20 miljoonan arvioon en sinällään usko. Luulen, että puhutaan lähes 30 miljoonasta lopullisena kustannuksina. Siitä huolimatta päätös on tehtävä.

Vanhoja puolustavat ovat jo luopuneet vaihtoehdosta, jossa kaikki kiinteistöt korjattaisiin. Nyt puhutaan enää vain Tölön kunnostamisesta ja muut sitten, kun talous antaa periksi. Tämä samaan aikaan, kun Kurjenpesä purkaa kohta itsensä kuntonsa takia. Se talous ei koskaan anna periksi. Tällaiset vähääkään suuremmat hankkeet tehdään aina lainarahalla. Vaihtoehtona on siis vetkuttaminen, jonka jälkeen noin 10 vuoden päästä puhutaankin 50 miljoonan investoinnista kovemmalla korolla.

Toivon, että maanantaina tehdään päätös. Oli se mikä hyvänsä, kunhan se reagoi tilanteeseen, jossa nyt elämme. Ei mitään laastareita enää, vaan rohkea päätös kaupunkimme tulevaisuuden hyväksi. Korjataan kaikki vanhat tai tehdään uusi, mutta ei enää vetkuilua ja ongelmien siirtämistä tulevaisuuteen.

Manu Mäkinen (vas.)


Uusimmat

Fingerpori

comic