Mielipiteet

Muarin miätteitä kotihoirosta – Voisko se käyntiaika olla semmone, että kerriittäis valvoo syämistä ja kerriittäis olleen vähän seuranakin

Kuva: Tapio Tuomela
Kuva: Tapio Tuomela

Tosa aamulla kahvetta juaressani luin samalla tätä Vorssan Lehtee. Siinä oli iso juttu kotihoiron uuristuksesta, että asiakkaan luana kävis aina sama hoitaja. Mää olen sitä ihmetellyki, miksei näin o. Ny se o huamattu suurena parannuksena, mun miälestäni sen huamaamisseen olis jo aikasemminki riittäny ihan toi maalaisjärki.

Vähä mun korvaani särähti, ku siinä jutusa mainittiin, että asiakkaakki ny tästä uuristuksesta hyätyy. Eiks niitte asiakkaitten tars olla juur niitä, jokka näistä uuristuksista enite hyätyy.

Jutusa sanottii kans, että käynnin pittuus on ny 16 minnuuttia, se o mun miälestäni niin lyhkäne aika, ettei siinä kerkii ku huamenta sannoo. Semmoset vanhukset, jokka itte pystyvät viä jollain lailla liikkuu ja joilla on joku älli pääsä, kerkiivät aamulla istuun sen puurolautasees viäreen, jonka hoitaja on niille kiireessä keittäny. Niille varmaan se vartti riittää, mutta eipä siinä paljon kerkii vuarovaikutusta tulleen, ei pualin, eikä toisin.

Enite mua surettaa se, ku mei eletään vanhemmaks, kerkii muistisairauret tulleen meitin kiusaks. Laitospaikkoja vähennettää ja kaikkien tars ny asua kotonaas. Ei silti,mukavaaha se olis, ku sais kotona olla elämääs loppuu, mutta mites si kaikki hoito siälä lutviintuu.

Semmose asian olen huamannu, että kyllä vanhukset kottiis ruakaa saa, onkelma onki siinä, ettei kukkaa valvo, että se tulis kans syätyä, si ne muarit ja vaarit makkaa tua osastoilla lonkat murtuneena, ku ovat heikkouttaas kaatuneet.

Ku ny kovasti uuristettaan tätä kotihoitoo, miätittäis oikein vakavasti, voisko se käyntiaika olla semmone, että kerriittäis valvoo, että ne vanhukset söis sen ruakaas ja kerriittäis olleen vähän seuranakin. Se olis taatusti niille hoitajillekin mukavampaa, ettei tars koko aikaa lentää tuulispäänä ja muistisairaakki sais jonkun tuttuuren tunteen.

Mun ehrotukseni olis, että hoitajat olis koko ajjaan samat, jollon asiakkaat tulis tutuks ja niitten vointia olis helpompi seurata. Voiskoos joitakin käyntejä yhristää, jollon hoitaja kerkiis olleen vähän kavvemmin asiakkaan luana. Mitäs jos näitä uuristuksia ruvettas tekkeen nii, että kirjattas ne onkelmakohrat, niinku tää syäminen ja si ruppeisitte hakkee siihe yhresä ratkasua.

Ku ny kovasti puhutaan näistä kokemusasiantuntijoista, nii oliskoos ne hoitajat täsä tapauksesa niitä, jokka sen työsarkaas parhaite tuntee ja ossais antaa päättäjille vinkkejä mitä siälä tyäsä päivän aikana tapahtuu ja millai ne asioita hoitas.

Mun tuli viä mieleeni äitivainaan sanonta, ”parempi hyvä lupaus, ku huano anti”, mää toivon kovasti, että se anti o ny täsä uuristuksesa parempi, ku se hyvä lupaus.

Uusimmat

Fingerpori

comic